Tech

Verovert Google je huis met deze slimme speaker?

19 mei 2016 23:07 Aangepast: 27 april 2018 08:36

Na het web en de telefoon wil Google nu ook je huis veroveren. Met een speaker waar je mee kan praten.

Google speelt een belangrijke rol in het leven van veel Nederlanders. We gebruiken Android op onze telefoon, mailen met Gmail, zoeken met de zoekmachine en plannen een route met Google Maps. met Google Maps. Maar in de huiskamer: daar is Google nog niet enorm aanwezig. Met Google Home, een slimme speaker voor in huis, moet daar verandering in komen.

Google Home is ontwikkeld om antwoord te geven op al je vragen. Hoe warm het wordt, wie de baas van Google is of hoe je een gepocheerd ei maakt. Het apparaat herkent je stem met de intelligente spraaktechnologie van Google, de informatie komt uit de zoekmachine. En als je een vervolgvraag stelt, weet Google Home dat. Zo kun je volgens de internetgigant 'natuurlijke gesprekken' voeren met de assistent.

Maar Google Home kan meer. Een belangrijk onderdeel van de assistent is de mogelijkheid om producten te bestellen, of dat nu een taxi is of een bloemetje voor je moeder. De technologie hierachter komt van Google Assistent: software die commando's herkent en daaraan een actie koppelt. Deze technologie is dit jaar ook op de Google I/O gepresenteerd.

Muziek streamen

De kleine slimme speaker verbindt met je wifi-netwerk en streamt muziek vanaf diensten als Spotify en Play Music. De onderkant van de speaker bestaat uit een rooster dat je kunt vervangen, waarmee je het apparaat een ander kleurtje kunt geven. Het is ook mogelijk om meerdere Google Home's in je huis te plaatsen, waarmee je per apparaat muziek kunt afspelen - net zoals het Sonos-audiosysteem.

Als je andere slimme apparaten in huis hebt, zijn ze ook met Google Home aan te sturen. Het moet op den duur mogelijk worden om met de speaker onder andere je auto te ontgrendelen, de lichten aan te doen of een kop koffie te zetten - zolang al die apparaten ook met het internet zijn verbonden. De logische eerste producten die je met Google Home kunt besturen, zijn de rookmelder en beveiligingscamera van dochterbedrijf Nest. En je kunt er video's mee streamen naar de Chromecast.

Nog meer data

De Google Home wordt in de VS een concurrent van de Echo, de slimme speaker van Amazon. Beide apparaten doen drie dingen goed: het weer vertellen, muziek afspelen en een timer inschakelen. Maar terwijl Amazon zich focust op het verkopen van producten uit zijn webshop, wil Google juist informatie geven. Of het apparaat ook naar Nederland komt, is net als de prijs nog niet bekend.

Als het Google lukt om ook de woonkamer te veroveren, kan het bedrijf zich dieper nestelen in het leven van mensen. Dat is niet alleen belangrijk om hen Google-producten te laten gebruiken, maar ook om meer over ze te weten te komen. Google blijft het grootste advertentiebedrijf ter wereld, en verdient geld aan jouw data. Een apparaat met een microfoon op zo'n vertrouwde plek levert Google dan ook een schat aan kostbare informatie op.

Bekijk ook onze video's vanaf Google I/O op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van