Tech

Nederlandse artiesten sturen brandbrief over regels rond online muziek

31 mei 2016 11:09 Aangepast: 27 april 2018 08:05

Nederlandse artiesten als Martin Garrix, Hardwell en Golden Earring hebben Europarlementariërs gevraagd om betere regels rond muziekgebruik op onder meer Facebook.

Sites als Facebook en SoundCloud dragen volgens de artiesten geen of te weinig royalty’s af. Ruim tweeduizend Nederlandse componisten en tekstschrijvers schrijven dat in een brandbrief aan Nederlandse Europarlementariërs, meldt de Telegraaf. "Onderzoek wijst uit dat deze bedrijven jaarlijks samen 5 miljard euro verdienen met filmpjes, muziekjes en plaatjes waar vaak auteursrechten op zitten", zegt Robbert Baruch van belangenbehartiger van muziekauteurs Buma/Stemra. "Eind jaren 90 is bij de invoering van internetregulering in Europa afgesproken dat je deze niet hoeft af te dragen wanneer je alleen maar faciliteert."

Volgens Baruch en de briefschrijvers zijn de regels inmiddels achterhaald. Ze zouden ervoor zorgen dat sites als Facebook en SoundCloud ondanks het beschikbaar stellen van veel auteursrechtelijk beschermde muziek vrijwel niets hoeven af te dragen aan artiesten.

Baruch zegt consumenten niet te willen lastigvallen met de brandbrief, maar wil partijen als Facebook via de politiek zo ver krijgen om voor auteursrechten te betalen. SoundCloud heeft na geschillen met artiesten sinds kort overeenkomsten met vrijwel elk groot platenlabel, en heeft ook een betaalde streamingdienst gelanceerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van