Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Knappe stoel van vlas

05 juni 2016 13:44 Aangepast: 27 april 2018 08:05

Designstoel Flax-chair heeft geen enkel snijverlies.

Een mooie designstoel zoals je ze wel vaker ziet, denk je op het eerste gezicht. Wie goed naar de poten van deze Flax chair kijkt, herkent daarin precies de restvorm die overblijft als je uit een rechthoek het zitvlak en de rugleuning snijdt. Knap werk van Christien Meindertsma. Meindertsma kan je kennen van de trui van de wol van exact één schaap, de gebreide zee-egelpoef, en het boek over het leven en de producten van een varken met nummer 05409. Zo geeft zij geïndustrialiseerde producten weer een menselijk gezicht.   

Voor de stoel van vlas gaat Meindertsma net zo analytisch te werk. Met het in Tilburg en Volendam gevestigde bedrijf Enkev, dat sinds 1932 met natuurlijke vezels werkt, dook ze diep in de vlasvezels en hun eigenschappen. Het resultaat is de Flax chair, gemaakt uit niets meer dan een rechthoekige lap vlas, een laag wol en biohars PLA. Met een warme pers vorm je uit de dubbelgevouwen rechthoek een kuipstoeltje, de snijresten perst Enkev tot poten.

De Flax chair is te koop bij Label Breed voor 450 euro. De collectie van Label Breed, dat ontwerpers koppelt aan bedrijven waar vakmanschap en oude kennis verloren dreigt te gaan, was onlangs te zien bij DesignKwartier in de Zeeheldenbuurt in Den Haag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore