Tech

'Spraakassistenten zijn gênant in het openbaar'

06 juni 2016 10:15 Aangepast: 27 april 2018 08:05

Als we de Siri’s en Cortana’s van deze wereld succesvol willen maken, moeten we eerst over de schaamte heen.

Marktonderzoeker Creative Strategies zocht uit waarom consumenten nog niet erg warmlopen voor spraakassistenten. Voor het onderzoek werden 500 Amerikaanse 'mainstream' smartphonegebruikers gevraagd om hun bevindingen. Van het panel had 21 procent nooit Siri gebruikt, 34 procent nooit de stemassistent van Google ingeschakeld en 72 procent nooit Cortana gebruikt.

Binnen de ecosystemen blijken mensen nieuwsgieriger. Van alle iPhone-bezitters heeft 98 procent ooit Siri geprobeerd. Bij de Android-gebruikers lag dat aantal van 'OK Google' op 96 procent. Er waren niet genoeg Windows Phone-gebruikers om het aantal van Cortana te berekenen.

Volgens het rapport voelen mensen zich niet comfortabel om publiekelijk in hun toestel te praten. Slechts drie procent van de iPhone-gebruikers uit het onderzoek doet het wel. In de auto valt stembediening echter wel in de smaak, om toch handsfree van alles te kunnen regelen en checken. Van de iPhone-gebruikers maakt 62 procent er gebruik van, bij Android-bezitters is dat 37 procent. In het niets praten terwijl je alleen in een auto zit, lijkt dus minder gênant dan lopend op straat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van