Ga naar de inhoud
Tech

Student had week geen offline contact: 'Ik leefde als een kluizenaar'

Tim Teunissen communiceerde enkel digitaal, om te onderzoeken wat dit met je doet.

Elke dag worden we wakker met onze telefoon. Even kijken naar je gemiste berichtjes, nieuwe Instagram-posts van vrienden of het laatste nieuws lezen. "Dat we wakker worden met onze telefoon in de hand is best wel raar", zegt Tim Teunissen, student aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. "Dit apparaat heeft zo'n controle over ons leven. Hoe zou het zijn als ik al het echte contact verban en enkel maar digitaal communiceer?"

Om dat uit te zoeken, sprak Teunissen een week lang alleen maar via zijn laptop of telefoon met mensen. Hij deed dit als experiment voor zijn studie Communicatie, waar hij in het derde jaar zit. Zijn lessen volgde hij via Skype en er werd voor een week eten en drinken ingekocht. De studentenkamer werd alleen verlaten voor een bezoekje aan de keuken, douche of wc.

Naar de wc werd een hele onderneming

"Even naar de wc is een hele onderneming, omdat in het studentenhuis ook andere mensen wonen", zegt Teunissen. Want naast contact wilde hij die week ook niet eens iemand zien. "Ik moest de buurman dan even WhatsApp'en of ik naar buiten kon. Maar hij had op een avond terwijl hij in de keuken zat zijn telefoon niet bij. Toen heb ik anderhalf uur moeten wachten totdat ik naar de wc kon." Teunissen heeft afgelopen week 'als een kluizenaar geleefd'. In het begin mistte hij de offline sociale contacten niet echt: "Ik had een dagritme door de lessen op school en communiceerde sowieso al veel digitaal. Maar het was wel vervelend dat ik de hele dag in een kamer van vijftien vierkante meter moest doorbrengen. Ben op een gegeven moment maar gewoon rondjes gaan lopen om iets van beweging te krijgen."

In het weekend kreeg Teunissen het lastig. "Vrienden waren op een festival aan het feesten, en dan zit je daar met je smartphone", zegt hij. "De scheiding tussen fysieke en digitale interactie is aan het vervagen, en we zien beide als de realiteit. Maar er is toch wel een duidelijk verschil. Als mijn huisgenoten op het balkon van het mooie weer aan het genieten waren, zat ik weer achter mijn laptop 'gezellig' te Skypen. Dat is niet hetzelfde."

Miniatuurvoorbeeld

Ogen geopend

Volgens Teunissen heeft het experiment zijn ogen geopend: "Je moet maar eens nagaan hoe vaak je op een dag met mensen contact heb, en of dat digitaal is of offline. Normaal heb je al super vaak digitaal contact, maar dat realiseer je je niet omdat je ook nog gewoon mensen om je heen ziet en spreekt. Maar de werkelijkheid is recht voor je ogen, en niet op dat schermpje."

Inmiddels gebruikt Teunissen zijn telefoon zo min mogelijk, om op die manier wat bewuster 'de echte wereld' te ervaren. De eerste persoon die hij na het experiment sprak, was zijn buurvouw: "Het was zo leuk om iemand te zien. Heb gelijk even gekletst." Ook heeft hij na het experiment direct zijn fiets gepakt: "Ik ging Utrecht in. Niemand wist natuurlijk dat ik mij een week lang had opgesloten, maar ik vond het zo fijn om weer even tussen de mensen te zijn."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl