Tech

Front National wil verbod op Bitcoins: je kunt er geen stokbrood mee kopen

08 juni 2016 11:00 Aangepast: 27 april 2018 08:05

Het Franse Front National pleit voor een verbod op virtuele munten zoals de Bitcoin om de ‘echte economie’ te beschermen.

In een verklaring spreekt de leider van de radicale rechtse partij, Marine Le Pen, zich uit tegen virtuele munten en een cashloze maatschappij. "Hoe meer ons geld gedigitaliseerd wordt, hoe meer we het eigendom erover verliezen", waarschuwt Le Pen. De leider van het Front National (FN) meent dat er in een land maar één munt toegestaan mag zijn. Een verbod op het gebruik van cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, is volgens haar dan ook een kwestie van ‘economisch patriottisme’. Eind juli zal haar partij daarom een economisch programma presenteren waarin wordt gepleit voor een verbod op alle digitale munten in Frankrijk.

De FN-Europarlementariër Bernard Monot, die hielp met het opstellen van de verklaring van Le Pen, meent dat digitale munten traditionele financiële systemen kunnen ondermijnen. "Het is niets anders dan een piramidespel." Hij vergelijkt de Bitcoin met ‘Monopoly-geld’: "Je kunt ermee spelen, maar je kunt er geen stokbrood van kopen."

500-euro-biljet

De filippica tegen de Bitcoin past in een groter verhaal van het Front National. De partij spreekt zich namelijk ook uit tegen het langzaam laten verdwijnen van het 500-euro-biljet en tegen de war on cash, waardoor de overheid en banken financiële transacties veel beter kunnen volgen. Volgens Le Pen en Monot wordt één en ander aan ons opgedrongen door een zakenlobby bestaande uit Wall Street-banken. De monetaire ideeën van het Front National zijn daarmee een vreemde potpourri, geformuleerd door mensen die de klok wel hebben horen luiden maar niet precies weten waar de klepel hangt. 

Volgens een recente peiling zou Le Pen 28 procent van de stemmen kunnen krijgen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Dat is twee keer zoveel als waarop de huidige president François Hollande zou kunnen rekenen (14 procent) en 7 procentpunt meer dan de voormalige president Nicolas Sarkozy.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore