Tech

Eerste passagiersdrone mag testvluchten maken in VS

08 juni 2016 15:19 Aangepast: 27 april 2018 07:34

De personendrone van het Chinese Ehang mag in Nevada de lucht in.

Een werkend prototype van de Ehang 184 werd in januari onthuld. Het is een 'personal drone' die mensen van A naar B moet gaan vliegen. Passagiers hoeven niets te doen, de drone vliegt helemaal zelfstandig. Qua regelgeving zijn er nog veel drempels te nemen, maar het toestel heeft nu wel toestemming gekregen voor testvluchten boven de Amerikaanse staat Nevada.

Het Chinese bedrijf zegt dat de autonome drone verticaal zal opstijgen en passagiers hooguit 16 kilometer verder weer zal laten landen. De Ehang 184 kan maximaal 23 minuten vliegen en ondersteunt ladingen van 120 kilo. Via een app geven passagiers vooraf aan waar ze heen moeten. De staat Nevada heeft toestemming gegeven om de drone uit te testen. Voor de vlucht werkt Ehang samen met het Nevada Institute of Autonomous Systems (NIAS), een non-profit organisatie met steun van de overheid. Ehang moet de Federal Aviation Authority nog gaan overtuigen van zijn veiligheid, voordat het grootschaliger tests mag uitvoeren.

Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat alle regelgeving is aangepast, zodat duidelijk is of dit soort passagiersdrones wel of niet worden toegestaan. Daarbij moeten dit soort toestellen enorm grondig getest worden, voordat ze zomaar passagiers mee de lucht in nemen. Wanneer de eerste test precies gaat plaatsvinden, is onbekend. Waarschijnlijk zal de vlucht nog onbemand zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van