Tech

Scale-ups: Catawiki, van stripverzameling tot veilingreus

19 juni 2016 11:09 Aangepast: 27 april 2018 07:34

In onze serie over Nederlandse startups die succesvol opschalen: Catawiki, het snelst groeiende online veilinghuis. Goed voor 85 miljoen euro aan investeringen.

Jaarlijks worden bij veilinghuis Catawiki meer dan honderdduizend bijzondere kunstwerken geveild, in een prijsrange van 75 tot 100.000 euro. Maandelijks bezoeken 12 miljoen mensen de site en worden er wekelijks 30.000 kavels geveild in tientallen categorieën: van munten, kunst en sieraden tot flessen Whisky en oldtimers. Imponerend zijn ook de groeicijfers van het bedrijf. Van 2011, het jaar waarin Catawiki zijn veilingmodel introduceerde, tot 2015 boekte het bedrijf een omzetgroei van maar liefst 45.080 procent. In de Deloitte Technology Fast 500 werd Catawiki gebombardeerd tot het snelst groeiende technologiebedrijf ter wereld. Voor Bright Ideas interviewden we Catawiki-oprichters René Schoenmakers (45) en Marco Jansen (45).

Tot eind 2011 was Catawiki hoofdzakelijk nog een platform voor enthousiaste verzamelaars. "Zelf verzamel ik al heel lang stripboeken", vertelt Schoenmakers. "Ik wilde heel graag een productbedrijf beginnen dat iets zou ontwikkelen dat voor een groot publiek interessant was. Toen kwam ik al vrij snel uit bij mijn verzameling strips. Ik zocht ook altijd naar goede tools om mijn verzameling bij te houden. Ik heb veel gedaan met behulp van Excel, maar dat was niet ideaal. Toen dacht ik: het zou mooi zijn als er op internet een catalogus zou bestaan waarin je met zijn allen kunt bijhouden welke strips je al hebt en welke je nog zoekt. Een soort centrale database dus, waarin je simpel kon aanvinken wat je nog zocht, wat dan weer gematcht kon worden met wat anderen kwijt wilden. Dat leek mij meteen ook een interessant businessmodel."

Lees het hele artikel in Bright Ideas of bij Blendle

Bright Ideas biedt elke twee weken verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost maar 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen. Hieronder volgt de rest van de artikelen in de nieuwste editie.

Eerder in onze serie over scale-ups:

Peerby

3D Hubs

Peecho

Meld je aan op ideas.bright.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van