Tech

'Robot beter in hechtingen dan geoefende chirurg'

13 juni 2016 14:27 Aangepast: 27 april 2018 07:34

Door wie wil je liever worden dichtgenaaid? Door een robot of een chirurg? Uit onderzoek blijkt dat robots een vastere hand hebben.

Robots worden al af en toe ingezet bij het uitvoeren van operaties, maar vooralsnog worden de robots nog altijd aangestuurd door een specialist. Het wachten is nu op robots die ook autonoom te werk kunnen gaan in de operatiekamer.

Een eerste discipline waarop robots het in hun eentje nu al minstens net zo goed of beter doen dan geoefende chirurgen is het aanbrengen van hechtingen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), die voor het onderzoek werd gebouwd, beschikt over het vermogen om weefsel te herkennen en vervolgens met een robotarm en naald en draad dicht te naaien.

Bij een test op varkens bleek de autonome robot het zeker net zo goed te doen als ervaren specialisten. “Ongeacht hoe vast de hand van een chirurg is, er blijft altijd een zekere trilling over”, licht onderzoeksleider Peter Kim toe tegenover The Washington Post.

Het zal nog wel even duren voordat dergelijke robots daadwerkelijk worden ingezet bij operaties, al denken de onderzoekers dat robots op termijn wel degelijk betrokken zullen zijn bij de tientallen miljoenen operaties aan zacht weefsel die jaarlijks worden uitgevoerd. “Onze belangrijkste boodschap is dat het mogelijk is om de kwaliteit van ingrepen te verbeteren door chirurgen intelligente tools te geven, of die nu autonoom of semi-autonoom zijn”, aldus Kim.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van