Ga naar de inhoud
Tech

Internetters halen nieuws vooral van social media

Facebook, YouTube en Twitter zijn de belangrijkste kanalen voor het verspreiden van nieuws geworden.

Dat schrijft het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ), dat een onderzoek uitvoerde in 26 landen over de wereld. Vooral Facebook neemt een steeds prominentere rol in als distributeur van online nieuws. Maar liefst 44 procent van de mensen gebruikt het sociale platform als belangrijkste bron voor nieuws, gevolgd door YouTube (19 procent) en Twitter (10 procent).

Volgens de onderzoekers kan het delen van nieuws op social media zorgen voor meer lezers, maar het wordt ook lastiger voor uitgevers om contact te krijgen met het publiek. "Dat komt door ons", zegt Rasmus Kleis Nielsen van het Reuters Institute tegen Yahoo. "We geven de voorkeur aan digitaal nieuws omdat het makkelijk is, maar je krijgt waar je voor betaalt. Er is geld nodig om professionele journalistiek te kunnen bedrijven."

Nederland

In Nederland liggen de aantallen in totaal iets lager. Van alle gebruikers haalt 36 procent zijn nieuws wekelijks van Facebook. Ook WhatsApp is populair, 14 procent blijft op die manier op de hoogte van nieuws dat gedeeld wordt door vrienden en familie. YouTube volgt met 11 procent, met daarna Twitter (8 procent).

In totaal consumeert 81 procent van de Nederlanders online nieuws. 47 procent van de Nederlanders haalt nieuws van social media. Volgens het onderzoek gebruikt 20 procent van de mensen een adblocker en betaalt 12 procent voor online nieuws. Jaarlijks zou het gaan om een bedrag van bijna 60 euro.