Tech

Al 10.000 boten op Nederlandse Airbnb voor boten

21 juni 2016 15:11 Aangepast: 27 april 2018 07:34

De Nederlandse Airbnb voor boten, Tubbber (met drie b's), heeft na een half jaar al een aanbod van 10.000 boten. En er is een deal met een verzekeringsmaatschappij.

Het idee ontstond tijdens een zeiltocht van Ibiza naar Mallorca. "Ik huurde wel vaker boten als ik op vakantie was, maar eigenlijk was dat altijd veel gedoe. We wilden een website bouwen die direct contact tussen de huurder en verhuurder mogelijk maakt", vertelt Anne de Vries, samen met Ron Spoelstra oprichter van Tubbber. Een half jaar geleden lanceerden ze Tubbber, inmiddels werken er tien mensen en groeien ze hard. De Vries: "We hebben nu 10.000 gebruikers en verhuren heel veel hele luxe jachten, maar ook kleinere boten. Ons doel is om eind dit jaar 20.000 gebruikers te hebben."

Toch is Tubbber niet uniek. Er zijn meer bedrijven die vraag en aanbod van boten aan elkaar koppelen, zoals Barqo en GoBoat. Maar daarbij is volgens De Vries één probleem: de huurders en verhuurders zijn vaak zelf verantwoordelijk voor het regelen van een goede verzekering. (Update: Barqo lanceerde onlangs samen met Centraal Beheer een verzekering, die voor iedereen geldig is en in de Barqo-systemen is geïmplementeerd)

Wie is aansprakelijk?

"Stel je voor: je hebt een boot, verhuurt hem aan een pianospeler en die breekt tijdens het aanleggen zijn vingers", legt De Vries uit. "Dan heb je een groot probleem. Want wie is er dan aansprakelijk voor dat ongeluk? Die man kan de rest van zijn leven geen piano meer spelen en heeft geen inkomen meer." Bijna niemand denkt daarover na bij het huren van een boot, en er bestond nog geen goede, algemene verzekering voor het verhuren van boten, zegt De Vries. "Wij waren daardoor de eerste paar maanden niet echt bezig met ondernemen, maar vooral met verzekeringsadviseur spelen. We moesten bij iedere boot op onze website handmatig controleren of hij wel goed verzekerd was."

En verhuurders schrikt het ook af, denkt hij. Want juist bij het verhuren van boten komen heel veel risico's kijken. "Als je een auto huurt moet je een rijbewijs hebben, maar vaak is dat bij het huren van boten helemaal niet nodig", zegt hij. Mensen die privé een boot hebben durven hem daarom vaak niet te verhuren, uit angst voor schade. Toch waren er nog geen goede verzekeringen voor het huren van boten, zegt hij. Vaak dekten die alleen maar ongevallen op de binnenwateren niet op zee, en werden bepaalde landen uitgesloten van de verzekering, ontdekte het team van Tubbber. "Wij wilden een makkelijke verzekering voor ons platform die alles dekt."

Wereldwijde verhuursite

En dat is De Vries en Spoelstra nu gelukt: ze hebben een deal gesloten met verzekeringsmaatschappij Yacht-Pool International, die zich specialiseert in verzekeringen voor boten. Hierdoor zijn Tubbber huurders en verhuurders in Europa automatisch verzekerd. "Voor eigenlijk alles. Behalve de standaarduitzonderingen, zoals bij natuurrampen en alcoholgebruik", zegt De Vries. Met die garantie wil De Vries zijn bedrijf laten uitgroeien tot een wereldwijde verhuursite voor boten. "Die verzekeringskwestie was echt de grootste rem op onze groei. De komende weken zijn we bezig met het implementeren van die deal op de website, en daarna kunnen we gaan groeien."

De ambities zijn groot: voor het einde van dit jaar moet het aantal gebruikers verdubbeld zijn, en volgens De Vries begint 'het echte werk' dan komend jaar pas. "Het idee is nu schaalbaar, dus we willen in het komende jaar verder gaan groeien. Op den duur kunnen Amerika en Canada relevant worden, we gaan dus echt vol aan de bak."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van