Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Reizen naar de VS? Douane vraagt je Facebook-account

27 juni 2016 12:11 Aangepast: 27 april 2018 07:34

In een nieuw voorstel wil de Amerikaanse douane aan reizigers hun accounts op social media vragen.

Dat geldt voor passagiers die uit ESTA-landen komen. Dat zijn 38 landen, waaronder Nederland. Deze reizigers hoeven voor een trip naar de VS korter dan drie maanden geen VISA-aanvraag te doen, maar hebben genoeg aan het invullen van een formulier. Op dat formulier zou een nieuw vak komen waar reizigers wordt gevraagd naar hun socialmedia-accounts, wat overigens niet verplicht is. De douane en de Departure of Homeland Security (DHS) zouden zo beter hun werk kunnen doen, stelt het voorstel.

"Het verzamelen van socialmedia-data verbetert het onderzoeksproces", staat er te lezen. "DHS krijgt hierdoor een duidelijker beeld van mogelijk gevaarlijke activiteiten en connecties, door aanvullende tools te leveren waarmee onderzoekers beter kunnen analyseren en onderzoeken." Tot 22 augustus kunnen mensen commentaar geven op het voorstel van de douane en DHS. Dat kan door middel van een brief naar een kantoor in Washington.

Amerikaanse opsporingsdiensten checken al jaren social media op verdachte tweets van reizigers. Zo kwamen in 2012 twee Britten het land niet in vanwege grappen op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore