Tech

Eerste fatale ongeluk met Tesla bij gebruik autopilot

01 juli 2016 09:32 Aangepast: 27 april 2018 07:03

Een 40-jarige man is verongelukt tijdens het gebruik van de autopilot in Tesla's Model S.

Het is voor het eerst dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen tijdens het gebruik van Tesla's autopilot. De bestuurder van de Tesla had het zelfrijdende systeem geactiveerd, toen hij tegen een oplegger van een vrachtwagen botste. Tesla maakte het ongeluk zelf bekend.

Het ongeluk vond plaats op een snelweg in de Amerikaanse staat Florida toen een vrachtwagen met een oplegger overstak. De bestuurder die nog wel nodig is bij het Autopilot-systeem, reageerde niet. Ook het zelfrijdende systeem remde niet af. De neus van de Tesla reed onder de oplegger waardoor de voorruit het eerste was dat de vrachtwagen raakte. De bestuurder overleefde het ongeluk niet. Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen.

'Uitzonderlijke situatie'

Tesla heeft de nabestaanden van het slachtoffer gecondoleerd. Het bedrijf spreekt van een 'uitzonderlijke situatie' waardoor het ongeluk kon gebeuren.

Tesla benadrukt in de blogpost dat bestuurders zich moeten realiseren dat de autopilotfunctie alleen ter assistentie is. Bestuurders moeten altijd hun handen aan het stuur houden en met hun aandacht bij het verkeer blijven, aldus Tesla. Bij het inschakelen van de autopilotfunctie krijgen Tesla-bestuurders deze waarschuwing ook elke keer te zien. Het systeem checkt regelmatig of de handen van de bestuurder aan het stuur zijn. Als dat niet zo is, remt de auto langzaam af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van