Tech

Eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld in Lelystad

01 juli 2016 13:37 Aangepast: 27 april 2018 07:03

Op een bedrijventerrein in Lelystad kun je straks je elektrische apparaten via een usb-kabel aan het stroomnet hangen.

Een wereldprimeur in Lelystad. Het nieuwe bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark wordt uitgerust met het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld sinds begin vorige eeuw. Claimt energienetbeheerder Liander dat het net gaat aanleggen in samenwerking met gebiedsontwikkelaar OMALA. Bedrijven die zich op het terrein vestigen, hebben vanaf 2018 zowel een ‘traditionele’ aansluiting met wisselstroom als een aansluiting met gelijkstroom tot hun beschikking. Dat maakt het mogelijk usb-stopcontacten te installeren waarmee werknemers hun laptop of smartphone kunnen opladen met gelijkstroom – als die apparaten daar althans geschikt voor zijn.

Omvormer

Liander wijst erop dat gelijkstroom kan bijdragen aan energiebesparing. "Bijna elk elektrisch apparaat werkt op gelijkstroom. Maar uit het stopcontact komt wisselstroom. Vandaar dat veel apparaten een omvormer hebben, die van wisselstroom gelijkstroom maakt. En dat kost energie. Duurzame energie, die met zonnepanelen wordt opgewekt, is ook gelijkstroom. En die wordt dus óók eerst met een omvormer omgezet naar wisselstroom. Met een gelijkstroomnet hoeven die twee tussenstappen niet meer."

De netbeheerder verwacht dat de energiebesparing door het gebruik van gelijkstroom kan oplopen tot 10 procent. Mocht de proef een succes worden, dan ligt het voor de hand om ook elders gelijkstroomnetten aan te leggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van