Tech

Verticale boerderij produceert 9 ton groente per jaar

07 juli 2016 12:53 Aangepast: 27 april 2018 07:03

In New Jersey komt de grootste verticale boerderij ter wereld. Dit levert een waterbesparing van 95 procent op.

De nieuwste boerderij van AeroFarms krijgt het equivalent van maar liefst 6500 vierkante meter aan landbouwgrond. Omdat het hier gaat om een verticale boerderij, is er slechts een fractie van de ruimte nodig in vergelijking met een traditionele boer. Behalve ruimtewinst levert de techniek van AeroFarms ook een waterbesparing van 95 procent op, en een halvering van het mestverbruik. Per vierkante meter produceert het bedrijf gemiddeld 75 keer zoveel op jaarbasis dan een traditionele boerderij. De nieuwste fabriek kan daardoor dus meer dan 900.000 kilo aan groente per jaar gaan verbouwen. 

Die enorme productie is te danken aan het feit dat er in het proces helemaal geen natuurlijk zonlicht nodig is. De boerderij maakt gebruikt van LED-licht, en kan daardoor het gehele jaar groente produceren. Ook hebben factoren als regen, hagel of andere natuurrampen geen impact op de productie. 

Niet de eerste, wel de grootste

De techniek van Aerofarms is niet nieuw. Boeren experimenteren al langer met LED-lampen voor het verbouwen van groente, en een Japans bedrijf had eerder al een primeur met destijds de grootste verticale boerderij in Japan. De schaal van die fabriek verbleekt echter bij die van Aerofarms. De Japanners hebben een landbouwgrond van 'slechts' 2300 vierkante meter. De fabriek in New Jersey zal dus grofweg drie keer zoveel groente per jaar produceren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van