Ga naar de inhoud
Tech

Amerikaans VR-bedrijf Jaunt opent kantoor in Amsterdam

Als eerste Amerikaanse VR-producent vestigt Jaunt een ontwikkelcentrum in Amsterdam, vanwege de 'hoge kwaliteit programmeurs hier'.

De bekende Amerikaanse virtualreality-startup Jaunt, dat onder meer Disney en Google als investeerders heeft, opent een kantoor in Amsterdam. De vestiging is gericht op technische ontwikkeling. "Nederland is de ideale locatie voor onze geavanceerde ontwikkelactiviteiten", aldus Jaunts mede-oprichter en interim-CEO Arthur van Hoff. "Amsterdam is een broeinest voor techneuten en ontwikkelaars die de grenzen van wat er met technologie mogelijk is opzoeken." Jaunt produceert VR-films voor bedrijven met een eigen 360-graden-camera.

Prins Constantijn van StartupDelta is blij met het besluit van Jaunt om in Nederland te investeren. "De komst van Jaunt, een van de belangrijkste producenten van VR-ervaringen, geeft een impuls aan het innovatieve tech-ecosysteem in Amsterdam", aldus Constantijn. De Amsterdamse afdeling wordt geleid door Michiel Frackers, in de jaren 90 mede-oprichter van Planet Internet, en is gevestigd op het Marineterrein. Volgens Frackers is voor Nederland gekozen 'vanwege de hoge kwaliteit programmeurs hier'.

100 miljoen aan investeringen

Jaunt heeft van alle VR-startups de meeste investeringen opgehaald, meer dan 100 miljoen dollar. Grote mediabedrijven hebben geld gestoken in Jaunt, waaronder Walt Disney Company, Google Ventures, Axel Springer, ProSiebenSat.1 en Sky. Jaunt produceerde onder meer een VR-concertregistratie van Paul McCartney. Voor het Amsterdamse kantoor is de startup onder meer op zoek naar software-ontwikkelaars voor iOS, Android en het web. 

Jaunt staat in de lijst van 50 meest innovatieve bedrijven van 2016 van het vakblad Fast Company. In 2014 was Bright op bezoek bij het bedrijf in Silicon Valley. Lees het artikel van destijds in Bright Ideas: VR, van Silcon Valley naar Hollywood. Jaunt-ceo Van Hoff was ook spreker tijdens Bright Day 2014.

VR-incubator in Amsterdam

In Amsterdam zijn er al meerdere kleinere VR-startups. Op het Amsterdamse Marineterrein start binnenkort ook VRbase, de eerste Nederlandse incubator gespecialiseerd in VR en AR. We spraken onlangs met een van de initiatiefnemers:

Abonneer je ook gratis op ons YouTube-kanaal