Tech

Eerste indruk: Bomberbot, programmeren voor kinderen

31 juli 2016 14:01 Aangepast: 27 april 2018 06:32

Bomberbot is een Nederlandstalige online omgeving waarin kinderen leren programmeren. Wij testen het tijdens de vakantie.

Het is schoolvakantie en zoonlief verveelde zich binnen een half uur na aanvang. We hebben dus besloten een zinvolle hobby op te pakken: leren programmeren. We kozen Bomberbot vanwege de coole naam en omdat het een Nederlands(talig)e omgeving is. Met behulp van opdrachten in een game, krijgen kinderen stapsgewijs de basisprincipes van programmeren onder de knie.

Het begint met het simpelweg geven van instructies: ga links, links, naar beneden en rechts. Daarna krijg je meer functies (met een hamertje slaan, draaien, etc.), om de stap te maken naar je eerste echte programmeerprincipe: 'for loops'

Miniatuurvoorbeeld

Een A4'tje en een Powerpoint

Zoon heeft er zichtbaar lol aan. Bij de meeste levels kun je tips krijgen en als je er echt niet uitkomt, wordt de uitkomst voorgezegd. Als ouder heb je een introductie-A4'tje en een Powerpoint tot je beschikking om je kind op weg te helpen.

Daaruit blijkt wel sterk dat het opgezet is om in de klas gedaan te worden. Eigenlijk zou je moeten beginnen met een klassikale presentatie, gevolgd door een aantal "offline oefeningen" met meerdere kinderen, waarna je het kind achter de computer zet. Bij ons in huis zijn te weinig kinderen in de juiste leeftijdscategorie voorhanden en dan voelt de Powerpoint een beetje overdreven. 

De instructies zijn over het algemeen bruikbaar, maar een ouder/leraar die niets met programmeren heeft, zal her en der wel een beetje moeite hebben. Wij gaan de komende weken vrolijk verder met algoritmes, variabelen en debuggen en houden je op de hoogte. 

Bekijk ook het item over Bomberbot uit Bright TV:

Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van