Tech

De bizarre reis van het GVBeestje

27 juli 2016 15:21 Aangepast: 27 april 2018 06:32

De AR-sticker het GVBeestje begon in de Amsterdamse tram, maar reisde uiteindelijk de hele (digitale) wereld over.

Hoe een klein monstertje groot kan worden. Het GVBeestje uit het hoofd van de Nederlandse studio Headmade heeft wereldfaam veroverd. De originele Vimeo-video heeft meer dan 300 duizend views, maar dat is niks met het aantal Facebook-views. Daar staat de teller op vele tientallen miljoenen viewes. Maar wat is het? Het GVBeestje is een sticker op de ruit van de tram die je mensen op laat eten, door de bek van het beestje over de koppen van mensen te laten glijden. Dit dus:

20 miljoen views

De video werd door Facebook-pagina’s honderden keren gedownload, om deze vervolgens weer zelf op Facebook te uploaden (wij zijn daar zelf ook schuldig aan). Het is dus lastig om het precieze aantal views te geven, maar het is eerder 20 miljoen dan 10 miljoen views. Sommige pagina’s legden er nog een laagje overheen. De meest bekeken video van Bored Panda plakte er bijvoorbeeld Engelse beschrijvende teksten op.

Dat filmpje alleen al heeft meer dan 10 miljoen views. Dan waren er ook nog een paar video’s in exotische talen. Zoals deze Taiwanese video.

De meest enthousiaste deler was nieuwssite ettoday.net. Dit eveneens Taiwanese platform heeft tientallen verschillende Facebook-pagina’s, waar de video allemaal los op geplaatst werden.

Meeliften met Pokémon

Grappig is om te zien dat veel nieuwsberichten zijn van nadat Pokemon Go gelanceerd is. Het wordt dan ook regelmatig de ‘offline Pokemon Go’ genoemd.

De sticker is ondertussen nog steeds in ‘real life’ in de Amsterdamse tram te vinden. Wel worden er regelmatig stickers gestolen en moet je dus geluk hebben wil je naast een GVBeestje plaatsnemen. Gotta catch ’em all!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van