Tech

Eindelijk een recept voor de smartphone-mens

08 augustus 2016 15:21 Aangepast: 27 april 2018 06:01
Beeld © Cooktus

Een Cooktus is een visuele handleiding voor het maken van een simpele maar lekkere maaltijd, met je telefoon op het aanrecht.

Recepten zien er al eeuwen hetzelfde uit en dat is eigenlijk best onhandig, vond de Amsterdamse designstudio Janssen & Valkenberg. Want zo lineair als een recept is, is koken in werkelijkheid niet. Het water moet al opstaan voordat de venkel gesneden is. “Een IKEA-kast zet je ook niet in elkaar met een stuk tekst”, zegt Maarten Janssen.

Daar komt nog bij dat de mens een smartphone-lezend volkje is geworden, wat ook een bijzonder slechte combinatie is voor een recept. Gevolg is dat receptenboeken stof staan te happen in de kast en je met je vette vingers probeert in te zoomen op niet-meeschalende receptensites. Hebben we het probleem zo voldoende geschetst? Dan gaan we verder.

Het recept als een cactus

Een Cooktus is een recept als infographic. Je begint bovenaan en werkt zo langzaam naar beneden. Zo zie je dat je bij het gerecht Rijst met Sardientjes zo ongeveer tegelijkertijd het water op moet zetten als dat je de tomaten moet snijden. En de rijst moet in het water op het moment dat de tomaten in de wok gaan. Mede-bedenker Janssen geeft toe: "Het zijn niet de meest ingewikkelde recepten, maar zo maken we koken heel makkelijk. Dat doen we met een minimaal aantal ingrediënten." Grotere en meer Cooktussen behoren tot een wens voor de toekomst.

Van Instagram naar ...?

Cooktus is nu een voornamelijk een pagina op Instagram (en Facebook en Twitter). Wat de volgende stap is, weten de bedenkers nog niet. "Het is nu een proof of concept die we aan iedereen geven en we zijn benieuwd wat mensen er van vinden. Vinden zij het ook een revolutie op kookgebied?" Ga er mee aan de slag en laat de mannen weten wat je er van vindt. En eet smakelijk!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van