Ga naar de inhoud
Tech

Startup zet luchtvervuiling om in inkt

Koolstof uit de lucht wordt bruikbaar met deze pennen met Air Ink.

Graviky Labs wil pennen op de markt brengen met inkt die uit gerecyclede luchtvervuiling komt. Elke pen is gevuld met inkt die afkomstig is uit ongeveer 50 minuten luchtvervuiling van een auto. Graviky Labs is een collectief van hackers, wetenschappers en creatievelingen. Het concept ontstond in 2013 tijdens de INK Conference aan het Massachusetts Institute of Technology. Toen werd voorgesteld dat er een manier was om carbon uit luchtvervuiling van voertuigen te halen, het te zuiveren en te gebruiken als bruikbare inkt.

"We klagen over luchtvervuiling", staat op de website van Graviky. "Wat als je het kan vangen, schoonmaken en kunt hergebruiken als manier om je uit te drukken?" De pennen zijn nog niet te koop, Air Ink wacht goedkeuring voordat ze in massaproductie kunnen. In Hong Kong zijn al een aantal artiesten aan de slag gegaan met de inkt, gesponsord door biermerk Tiger Beer.

Er zijn meerdere alternatieven om luchtvervuiling te zuiveren. Zo zuigt de Smog Free Tower van Daan Roosegaarde de vervuiling uit de lucht, waardoor er plaatselijke opklaringen komen. De smogdeeltjes worden vervolgens in een ring verwerkt.

Miniatuurvoorbeeld
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl