Ga naar de inhoud
Tech

'Instagram-foto's tonen of iemand depressief is'

Je Instagram-plaatjes houden je volgers op de hoogte van je leven, maar ze verraden ook je geestelijke gezondheid.

Dat schrijven althans Andrew Reece van Harvard en Christopher Danforth van de Universiteit van Vermont. Depressie kan zich uiten in de filters en kleuren die je gebruikt. Daarvoor werden bijna 44.000 Instagramfoto’s van 166 personen bekeken. De test werd afgenomen bij zowel depressieve als gezonde mensen. Van degenen met een depressie werd gevraagd om hun gezondheidsgeschiedenis te delen, net als de datum van hun diagnose.

De plaatjes werden onder andere geanalyseerd door een computer op basis van kleur, helderheid en levendigheid. Uit het onderzoek bleek dat meer donkere, blauwige en vervaagde foto’s vaker wijzen op een depressief persoon. Het 'Inkwell'-filters was bij hen het meest populair. De mensen die niet depressief zijn, gebruiken vaak warmere tinten. Hun meest gebruikte filter: Valencia. Hieronder zie je in een grafiek hoe de verschillende filters scoren.

Miniatuurvoorbeeld

Depressief

Toch kun je dit onderzoek niet zomaar gebruiken om te zien welke van je vrienden er depressief zijn. "Mensen lezen foto’s heel anders af dan de computer", zeggen de onderzoekers. "Volgens de mensen die wij inschakelden, waren blauwe, donkere en grijze foto’s niet per se de meer depressieve foto’s." Uit het onderzoek bleek verder dat depressieve deelnemers meer foto’s met gezichten plaatsten dan de andere deelnemers, maar dat het aantal mensen op de foto lager lag. Danforth zegt nog uit te zoeken wat dit zegt, mogelijk wijst het op minder sociale activiteiten.

Volgens Danforth en Reece kan een verbeterde versie van de tool ervoor zorgen dat depressie eerder herkend kan worden. "Maar de intuïtie en ervaring van menselijke artsen blijft heel belangrijk, zeker in mentale gezondheidszorg. Ze zijn onvervangbaar, maar wel te helpen met een computer."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl