Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Zo voorkom je dat WhatsApp je data met Facebook deelt

27 augustus 2016 19:00 Aangepast: 27 april 2018 06:01

WhatsApp heeft aangekondigd data van gebruikers met Facebook te delen voor advertentiedoeleinden. Dat kan je voorkomen, maar dan moet je niet te lang wachten.

WhatsApp gaat data en telefoonnummers van gebruikers met moederbedrijf Facebook delen. Hoewel het bedrijf belooft die informatie enkel te gebruiken voor gerichter adverteren en bijvoorbeeld het controleren van frauduleuze betalingen, kan het natuurlijk goed dat je er bezwaar op hebt. Het goede nieuws: je kan WhatsApp stoppen je informatie te delen. Het slechte nieuws: je hebt daar maar een maand de tijd voor, en zelfs als je kiest om data niet te delen zal sommige informatie toch met Facebook worden uitgewisseld. Zo wordt je telefoonnummer sowieso aan Facebook overhandigd, maar wordt het niet toegevoegd aan je Facebook-profiel.

Wel kan je Facebook ervan weerhouden je informatie in te zetten om gericht op jouw gedrag te adverteren. De eerste manier is bij het accepteren van de nieuwe gebruikersvoorwaarden. Die voorwaarden krijg je een dezer daags voor je neus, en onder de knop ‘akkoord’ staat de optie om meer te lezen. Dan krijg je onder meer een schakelaar te zien: zet die uit wanneer je je nummer niet wil delen. WhatsApp vraagt dan of je het zeker weet, daarna hoef je niks meer te doen en gaat je WhatsApp-data niet naar Facebook.

Mocht je die voorwaarden al geaccepteerd hebben, kan je je toestemming alsnog terugtrekken. Dat doe je in de instellingen van WhatsApp. Daar verschijnt onder het kopje ‘Account’ tijdelijk de optie ‘Deel mijn informatie’. Schakel je die binnen dertig dagen na het accepteren van de voorwaarden uit, blijft je data ook uit handen van Facebook. Let wel: na die 30 dagen ben je akkoord gegaan, en kan je de toestemming niet meer intrekken.

Miniatuurvoorbeeld

Abonneer je gratis op het Bright YouTube-kanaal en je maakt elke woensdag kans om gadgets te winnen.  

Volg Bright ook op Facebook en Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore