Ga naar de inhoud
Tech

Slimme thermostaat Tado krijgt voice-control

De slimme thermostaat van het Duitse merk Tado laat zich nu door te praten met Siri en Amazon Echo bedienen.

Je wilt het nog niet weten, maar de verwarming moet straks weer aan. Op de IFA in Berlijn presenteerde slimme verwarmer Tado zijn nieuwste generatie slimme thermostaat. Hij verbindt met meer apparaten in je huis, via bijvoorbeeld Amazon Echo en Apple HomeKit. Met voice control. En dat is best cool: je kunt nu Alexa en Siri vanachter je computer gewoon vragen om 21 graden in de kamer.

"Alexa, set temperature in bedroom to 15 degrees", daarmee demonstreert Leo von Bismarck van Tado precies wat er nieuw is aan de derde generatie van de slimme thermostaat. Hij bood al geofencing (waarbij de temperauur naar ‘afwezig’ zakt als het laatste mobieltje het huis verlaat), die met de dienst IFTTT aan nog veel meer apparaten gekoppeld kan worden. Nu heeft het systeem naast genoemde IoT-connectivity met Amazon en Apple ook een set voor de mensen zonder cv-ketel.

Slimme radiatorknoppen

Zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlandse huishoudens houdt bijvoorbeeld met stadsverwarming of blokverwarming de woning op temperatuur. Voor hen is er een set van slimme radiatorknoppen waarmee je dezelfde gemiddeld 31 procent besparing op je verbruik bereikt. Ook goed nieuws voor de mensen met een ketel; diezelfde radiatorknoppen geven jou de vrijheid je huis in verschillende zones te verwarmen. Zo wordt ook de slaapkamer slim verwarmd. Dat is vergelijkbaar met het systeem van Honeywell Evohome, dat we eerder hebben getest.

Ik heb het geprobeerd, en het is inderdaad echt heel simpel. Weet dat 9 van de 10 mensen met een klokthermostaat die helemaal niet instellen omdat het niet te snappen is, en je begrijpt dat de bediening op de app en website echt eenvoudig moet zijn. Je verwarming aansturen wordt bijna leuk. Hoewel een actuele autocommercial pleit dat Duitsers geen grappen maken, is een volgend verzoek van Von Bismarck aan Alexa: "Tell a joke." Indrukwekkend maar vrij onzinnig, hoewel de vraag naar de “current temperature in New York” zelfs met Duits accent direct tot een antwoord leidt.  

Tado's slimme thermostaat starterkit (249 euro of maandelijks 4,99 euro) en de slimme radiatorknop starterkit (199 euro of 3,99 per maand) zijn vanaf nu te koop bij allerlei grote Nederlandse webshops en winkelketens.