Ga naar de inhoud
Tech

Knuffelbare robot wint James Dyson Award 2016

Vier studenten van de TU Delft hebben de James Dyson Award gewonnen met een robot die insomnia-patiënten helpt met in slaap vallen.

De James Dyson Award wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge ontwerpers en technici met een 'probleem-oplossend ontwerp'. Dit jaar gaat de prijs naar Julian Jagtenberg, Job Engel, Stijn Antonisse en Wouter Kooyman van Guldener die de SOMNOX hebben bedacht.

Deze zachte robot bootst gedurende de nacht een ademhaling na. Mensen nemen onbewust een ademhaling over als ze die voelen en uit onderzoek blijkt dat een goede ademhaling kan helpen om sneller in slaap te vallen. SOMNOX bevat ook luidsprekers die persoonlijke slaapmuziek of een verhaaltje kunnen afspelen. Jurylid en Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande is er enthousiast over. "In het decor van robotica – wat vaak dreigend over kan komen – is SOMNOX op een verrassend sympathieke manier ingezet."

De ontwerpers prijzen hun robot aan als 'de eerste niet-medicinale oplossing' voor slaapproblemen. Hun robot is vooralsnog een prototype. Via hun site melden ze dat ze voor verdere ontwikkeling nog op zoek zijn naar partners of investeerders.