Tech

10 grootste vernieuwingen in iOS 10

13 september 2016 00:01 Aangepast: 27 april 2018 05:30

Later vandaag kunnen iPhone en iPad-gebruikers updaten naar iOS 10. Dit zijn de tien belangrijkste vernieuwingen.

Apple geeft de update naar iOS 10 in de loop van dinsdag vrij. Je krijgt daarvan een melding, of je kunt via Instellingen > Algemeen > Software-update handmatig checken of de update al beschikbaar is. De update neemt ongeveer een halfuurtje in beslag en vraagt een kleine 2GB aan ruimte, die je na de installatie weer terugkrijgt. De iPhones vanaf iPhone 5 krijgen iOS 10, net als de iPad Mini en iPad vierde generatie of nieuwer. Heb je een ouder model, dan heb je pech. De publieke testversie verscheen in juli al.

Anders swipen over lock- en homescreen

​Om je meldingen te zien, swipe je nog steeds van boven naar beneden. Om je widgets te zien, druk je niet meer op het knopje 'widgets' maar swipe je van links naar rechts. Dan verschijnt er een nieuw scherm met al jouw actieve widgets. Het van links naar rechts swipen voor widgets geldt ook op het lockscreen. Ook de camera wordt anders geopend. In plaats van naar boven te swipen, open je de camera-app nu door van rechts naar links te swipen. 

Verbeterde notificaties

Bij iOS 10 heb je de mogelijkheid om notificaties uit te klappen. Als je een foto krijgt, kun je de melding openklappen om de foto te zien. Of je kunt de recente gespreksgeschiedenis bekijken als je een berichtje ontvangt. iOS 10 biedt ook een reeks aan nieuwe rijkere widgets, zoals je favoriete contacten, je dagelijkse activiteit en bestemmingen in Apple Maps om snel naar een locatie te navigeren.

Groter Control Center

Het Control Center, het schermpje dat verschijnt als je vanaf de onderkant naar boven swipet, is uitgebreid met een nieuw paneel. De bediening voor de muziek heeft nu een eigen paneel, waar je onder andere ziet waar de muziek wordt afgespeeld (van koptelefoon tot Apple tv) en het albumhoesje ziet. Verder heeft Apple de knop voor de Night Shift-modus toegevoegd. Deze modus kleurt het scherm in de avond wat warmer, dat is volgens Apple beter voor je ogen en helpt je sneller in slaap te komen.

Sneller reageren met 3D Touch

3D Touch, de technologie van de iPhone 6S/7 (Plus) die herkent hoe hard je op het scherm drukt, is in iOS 10 uitgebreid met meer functionaliteiten. Zo kun je hard op notificaties drukken om direct te reageren, hard op app-updates drukken om ze te pauzeren of hard drukken op apps om een widget te zien, zoals een nieuw contact toevoegen bij de telefoon-app.

Foto's-app herkent objecten

Apples Foto's-app herkent in iOS 10 gezichten en objecten. Zo kun je in één keer zoeken op 'bier', 'fiets' of 'bos'. Apple benadrukt dat, in tegenstelling tot Google Photo's, de technologie hiervoor lokaal wordt uitgevoerd. Googles fotodienst biedt deze functies al langer, maar werkt voornamelijk in de cloud. In Foto's wordt het ook mogelijk om door enkele foto's en video's te selecteren een eigen video te maken, waarmee je bijvoorbeeld je vakantiefoto's op een leuke manier en met bijpassend muziekje kunt laten zien.

Tekenen en stickers in iMessage

iMessage heeft een flinke make-over gekregen. Zo kun je onder andere stickers en tekeningen versturen en worden linkjes die je stuurt automatisch voorzien van extra informatie en een plaatje - net zoals ​al gebeurt bij WhatsApp. Verder krijgen andere apps toegang tot iMessage, zoals het Amerikaanse betalingsbedrijf Square, waarmee je bijvoorbeeld geld kunt terugvragen aan vrienden. Dit zou in Nederland ook kunnen werken met onze banken en betaaldiensten. Een laatste handige functie is dat iMessage automatisch emoji&nbnbsp;voorstelt: bij pizza dus de pizza-emoji.

Makkelijker notificaties zien

Als je jouw iPhone oppakt, dan wordt het scherm automatisch ingeschakeld. Dat kennen we van onder andere van Motorola, LG en Samsung, en nu krijgt ook iOS deze optie. Je ziet dan direct je laatste notificaties, waarmee je sneller ziet wat er allemaal nieuw is.Jammer genoeg is deze functie alleen beschikbaar voor apparaten met Apples M9-processor, die in de iPhone 6S en nieuwere telefoons zit.

Eindelijk Apple-apps verwijderen

Het gros van de apps die Apple met zijn iPhones en iPads levert, is met iOS 10 te verwijderen. Dit tot grote vreugde van veel gebruikers, die niet meer een speciaal 'Apple-mapje' met alle ongebruikte Apple-apps hoeven aan te maken. Alleen belangrijke apps, waaronder de App Store, Instellingen en Berichten, zijn niet te verwijderen. Mocht je een specifieke Apple-app toch weer nodig hebben, kun je deze weer uit de App Store downloaden.

'Siri, bestel een Uber'

Apple heeft slimme assistent Siri opengesteld voor andere apps. Zo wordt het in de toekomst mogelijk om Siri in te zetten om een Uber te bestellen, een pizza te laten bezorgen of een WhatsApp'je te sturen. Daar moeten app-ontwikkelaars eerst hun app voor aanpassen en in de Nederlandse taal beschikbaar maken. Het is een belangrijke verandering binnen iOS 10, waarmee Siri in één klap veel functioneler wordt dan voorheen.

Nieuw ontwerp apps Muziek en Kaarten

Apple heeft twee apps in iOS 10 een nieuw design gegeven: Muziek en Kaarten. De Muziek-app heeft nu een zwart-wit-design met grote letters, waarmee de albumhoezen volgens Apple beter tot hun recht komen. Ook kun je volgens het bedrijf gemakkelijker naar artiesten en albums zoeken. De Kaarten-app heeft maar een kleine update gekregen: er is nu voortaan één zoekbalk waarmee je alle locaties vindt - van een tankstation in de buurt tot je eindbestemming. Door van beneden naar boven te swipen zie je onder andere de locaties van je aankomende agenda-afspraken, waar je direct heen kunt navigeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van