Ga naar de inhoud
Tech

Nederlandse overheid werkt aan drones die terreurdrones neerhalen

De Nederlandse overheid wapent zich tegen een terreuraanval met een 'counterdrone', die vijandige drones uit de lucht kan halen.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie investeert 1,75 miljoen euro in de ontwikkeling van een zogeheten counterdrone. Deze drone kan gevaarlijke drones die de openbare orde en veiligheid bedreigen signaleren en zo nodig uit de lucht halen, bijvoorbeeld met een vangnet. De DroneCatcher is één van de drones die vandaag is gepresenteerd. Deze drone, gemaakt door Delft Dynamics, kan een schietnet op een vijandige drone vuren. De bestuurder ziet via de camera van de drone waar hij op richt. Na het vuren raakt de vijandige drone verstrikt in het net en valt naar de grond.

Een andere drone, gebouwd door Microflown, is voorzien van gevoelige sensoren waarmee andere drones worden gesignaleerd. Er zou daarmee boven een evenement, zoals Koningsdag of het bezoek van een prominente gast, kunnen worden gevlogen om het luchtruim in de gaten te houden.

Criminelen en terroristen

De overheid wil graag de technologie achter zowel het opsporen als bestrijden in één drone integreren, om zich te wapenen tegen gevaarlijke drones. Volgend maand wordt bekend naar welke Nederlandse bedrijven het budget van 1,75 miljoen euro gaat, die daarna de counterdrone voor de overheid mogen ontwikkelen.

Minister Ard van der Steur van (Veiligheid en Justitie) zegt tegen RTL Nieuws dat drones een zeer belangrijke ontwikkeling zijn: "Tegelijk zijn er ook zaken waar mensen zich zorgen over maken. Zo kun je over iemands achtertuin vliegen en daar filmopnames van maken. Maar nog erger: het kan ook zijn dat criminelen, of zelfs terroristen, van drones gebruikmaken, bijvoorbeeld om opnames te maken van je huis om inbraken te plegen of misschien ook wel om terroristische aanslagen te plegen."

Zeearenden

Naast drones werkt de overheid ook met roofvogels om vijandige drones uit de lucht te halen. Daarvoor wordt samengewerkt met een valkenier die de vogels voor een jaar traint. De arenden worden zo getraind dat ze de drones zien als prooi, beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.