Tech

Maker Autopilot-systeem niet blij met Tesla

15 september 2016 10:45 Aangepast: 27 april 2018 05:30

Mobileye, maker van de software die Tesla voor zijn Autopilot gebruikt, vindt dat de autofabrikant zijn techniek te breed inzet.

Tesla neemt een loopje met de veiligheid als het om zijn Autopilot-functie gaat, vindt technisch directeur Amnon Shashua van Mobileye. Dat bedrijf maakt de software die onder meer door Tesla worden gebruikt bij zelfrijdende systemen. “Het is niet ontwikkeld om alle mogelijke crashsituaties veilig te dekken”, zegt Shashua tegen Reuters.

“Hoe je het ook wendt of keert, Autopilot is daar niet voor ontworpen”, aldus Shashua over de manier waarop het systeem wordt ingezet. “Het is een ondersteuningssysteem, geen chauffeurloos systeem.” Mobileye stopte zijn samenwerking met Tesla al in juli, na het dodelijke ongeluk van van een Telsa-rijder die crashte toen hij de Autopilot-functie gebruikte.

Tesla: niet met handen van stuur

Tesla zegt dat zijn systemen nadrukkelijk niet zijn bedoeld om met de handen los te gebruiken, en enkel ter ondersteuning. Toch zoeken veel gebruikers juist de grenzen van het systeem op; YouTube staat vol met filmpjes van chauffeurs die testen hoe lang ze zonder hun handen aan het stuur op de snelweg kunnen rijden. Tesla voegde onlangs nog wel extra waarschuwingen toe aan zijn Autopilot.

Hacker Geohot onthulde gisteren zijn eigen zelfrijdende systeem, dat bestaande auto’s voor 1000 euro deels zelfrijdend kan maken. Tegenover TechCrunch zei Geohot: “Als je naar Mobileye kijkt om de software van de toekomst te bouwen — doe dat maar niet.” Volgens Geohot is zijn systeem net zo goed als dat van Tesla.

Meer over Tesla's Autopilot:

Commentaar: Tesla reageert fris op tegenwind

Nieuwe versie Tesla-autopilot zou fataal ongeluk hebben voorkomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van