Tech

Tot maandag bieden op DNA-profiel van Jeroen van Loon

21 september 2016 16:11 Aangepast: 27 april 2018 04:59

Wat is je allerpersoonlijkste data waard? Daar komen we volgende week achter dankzij kunstenaar Jeroen van Loon, die zijn DNA-profiel online ter veiling aanbiedt.

Doodeng, vindt hij het. Jeroen van Loon zette bijna een jaar geleden zijn volledige DNA-profiel - 380GB aan DNA data - te koop op www.cellout.me. Wat de hoogste bieder met zijn allerpersoonlijkste data gaat doen, daar heeft hij geen invloed op. Het hoogste bod staat momenteel op 500 euro. Je krijgt dan het gehele kunstwerk Cellout.me, inclusief een serverkast met een server, twee monitors, 380GB DNA-data en de domeinnaam www.cellout.me. Bieden kan nog tot en met maandag 26 september. 

De meningen over Cellout.me zijn verdeeld, wat ons bij het dilemma brengt. Sommigen vrezen voor wat opportunisten met de genetische data van Van Loon kunnen doen. Iedereen vraagt zich af hoe het eigenlijk zit met bescherming van je persoonlijke bio-data. “De openbare ruimte waarin de privacy van je geld en de integriteit van je leven dagelijks onder druk staat,” zoals Cees de Boer, curator van de Kunstbiennale van Venetië het zegt. Persoonlijk vind ik de laatste foto uit de tentoonstelling die bij het kunstwerk hoort het meest aangrijpend. De titel is 'Vader en zoon' waarbij je naar een slapende kleuter naast een serverkast kijkt.

Eerder op Bright Day

Jeroen van Loon is op ons netvlies sinds zijn afstudeerwerk van 2013 aan de HKU, faculteit Kunst, Media & Technologie. Daar studeerde hij af zonder computer. In zijn project Van Digitaal naar Analoog onderhield hij een papieren weblog, per post, getypt met een ouderwetse typemachine, over de rol van de computer in ons leven. De installatie Kill your darlings was te zien op Bright Day. Daar zag je hoe achter de schattige profielfotootjes van tieners ware monsters zonder grenzen zitten. Een schokkende installatie voor ouders wiens kinderen 'dat' nooit zouden doen en confronterend voor engeltjes die 'dat' wel doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore