Tech

Startup met elektrische deelauto: 'Zelf auto bezitten straks niet meer nodig'

23 september 2016 19:25 Aangepast: 27 april 2018 04:59

Het Eindhovense Amber komt met een elektrische deelauto met een grote actieradius. Het gebruik kost 33 euro per week. We spraken de jonge ceo van Amber.

Amber Mobility uit Eindhoven wil een abonnement lanceren voor een elektrische deelauto. Dat moet 33 euro per week gaan kosten, maakte het bedrijf donderdag bekend. De startup garandeert dat er in gebieden waarin het actief is altijd een auto 'op loopafstand' beschikbaar zou zijn. De Amber One komt niet in de verkoop. De startup voorziet dat steeds minder mensen zelf een auto zullen bezitten. "Steden staan vol met auto’s die 23 van de 24 uur in een dag niets doen. Denk aan het geld dat we verspillen. Wij willen echte verandering. Hiervoor moeten we niet alleen het economische model veranderen, maar ook de auto zelf", stelt Amber-ceo Steven Nelemans.

"In onze app geef je straks aan 'ik wil nu een auto' en dan zorgen we ervoor dat er altijd een auto op loopafstand aanwezig is", zegt Nelemans tegen Bright. Als er veel mensen tegelijkertijd rond dezelfde locatie een auto willen, wil Amber meerdere personen samen één auto laten gebruiken.

Modulair en autonoom

De Amber One heeft een modulair ontwerp, waardoor de auto makkelijker is te upgraden. Op termijn moeten autonoom rijden en bestuurdersondersteuning ook mogelijk worden. De Amber One heeft een actieradius van 400 km en weegt 650 kilo. De topsnelheid is 150 km/u en hij gaat in 7 seconden van 0 naar 100 km/u. De eerste prototypes gaan in 2017 de weg op, de kleinschalige productie start in 2018.

De startup introduceert samen met ABN Amro en Athlon eind dit jaar het programma Corporate Mobility voor zakelijk gebruik. Daarvoor gebruikt het de BMW i3. De lancering van de dienst voor consumenten met de Amber One staat gepland in 2018 in Eindhoven, gevolgd door uitbreiding naar andere steden.  

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van