Tech

Eerste testlocatie voor drones geopend in Nederland

26 september 2016 13:30 Aangepast: 27 april 2018 04:59

Nokia test en ontwikkelt in Twente een slim verkeersmanagementsysteem voor drones.

De testlocatie is vandaag onthuld op Twente Airport en draagt de naam Space53. De testlocatie is naar eigen zeggen 'de eerste binnen Europa die de benodigde ruimte en omstandigheden biedt om drones en onbemande systemen in complexe omgevingen en situaties te testen'. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend met Nokia die er zijn Nokia UTM gaat testen - een verkeersmanagementsysteem voor drones.

Space53 is een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de publieke sector in Twente. Onderdeel van de locatie zijn een luchthaven, een safety campus en verschillende ruimtes voor onderzoek, ontwikkeling en testen van UAV’s. Ook onderzoeks- en onderwijsinstellingen zoals Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en het ROC Twente zijn nauw verbonden met het project.

Bedrijven en instellingen kunnen zich aanmelden om hun drones op Space53 te testen en te onderzoeken. Tijdens de onthulling waren al een paar toepassingen van drones te zien, zoals 'swarming', waarbij de vliegende apparaten gecontroleerd samen vliegen en samenwerken. Ook is het UTM-systeem van Nokia gedemonstreerd, onder meer in een rampscenario waarbij de drones met elkaar samenwerken en informatie uitwisselen terwijl ze de veiligheid bewaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van