Tech

Elon Musk wil 1 miljoen mensen naar Mars brengen

27 september 2016 22:29 Aangepast: 27 april 2018 04:59

Elon Musk heeft zijn ambitieuze plannen voor de SpaceX-missies naar Mars onthuld.

Musk presenteerde dinsdagavond het nieuwe ruimteschip en de nieuwe herbruikbare raket van SpaceX voor de eerste bemande missies naar Mars. Het ruimteschip moet 100 tot 200 personen naar Mars vervoeren. De reis zou 80 dagen duren. Musk hoopt uiteindelijk duizend ruimteschepen tegelijk in de ruimte te hebben, die steeds van brandstof worden voorzien door de herbruikbare raketten. De SpaceX-ceo verwacht dat de eerste mensen binnen 10 jaar voet op mars zetten. "Het kan 40 tot 100 jaar duren tot er een volledig zelfvoorzienende beschaving op Mars is."

Nadat het ruimteschip op koers is gebracht, moet de raket terugkeren op aarde, om daar weer op zijn lanceerplatform te landen. De raket kan vervolgens nieuwe brandstoftanks ophalen op aarde en de ruimteschepen bevoorraden. SpaceX werkt al jaren aan herbruikbare raketten. Het bedrijf is er al zes keer in geslaagd om zijn Falcon 9 succesvol weer te laten landen op aarde.

Een reis naar Mars zou volgens Musk uiteindelijk 200.000 dollar per persoon gaan kosten. SpaceX wil de Mars-missies ook financieren met inkomsten uit het lanceren van satellieten en het vervoer van astronauten naar ruimtestations. Musk verwacht dat overheden ook voor een deel van het benodigde geld zullen zorgen. Crowdfunding via Kickstarter noemde hij, gekscherend, tijdens zijn presentatie ook als een van de opties. Musk zegt privé geen geld te willen verdienen aan de kolonisatie van Mars. Zelf wil hij ook naar Mars afreizen, maar pas als zijn opvolging bij SpaceX op een goede manier is geregeld, 'voor het geval er onderweg iets mis gaat'.

De presentatie van Musk was te volgen via een livestream:

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van