Ga naar de inhoud
Tech

Deze toffe tas is gemaakt van reddingsboten voor vluchtelingen

Nu op Kickstarter: de Nederlandse BAG2WORK-tas, gemaakt van gebruikte reddingsvesten en -boten en in elkaar gezet door vluchtelingen.

Als je al die levensgevaarlijke tocht in een rubberboot naar de Griekse eilanden hebt overleefd, hoop je daarna een lange reis door Europa te beginnen, waar je vervolgens geen werk krijgt. No Mad Makers (Floor Nagler en Didi Aaslund) doen er wat aan. Op Lesbos zagen zij hoe ooit inventieve, autonome mensen veranderden in hulpbehoevende slachtoffers. Tegelijkertijd liggen de stranden vol met  reddingsvesten en bootmateriaal. Zij verzamelden het materiaal, maakten een ontwerp voor een tas, en lieten de tassen in elkaar zetten door vluchtelingen, die daarmee geld en eigenwaarde krijgen. Bag2Work krijgt daarmee mensen back to work

Die bijzondere Bag2Work-tassen zijn sinds vandaag te koop op Kickstarter, vanaf 98 euro. No Mad Makers hoopt zo de eerste duizend tassen te verkopen en daarmee de productie te kunnen garanderen. Deze serie wordt gemaakt door in Amsterdam aangekomen vluchtelingen, omdat bleek dat in Griekenland vluchtelingen niet betaald mogen worden. Bag2Work is een eigenwijze tas van flinke formaat en stevig materiaal, met een grote ruimte zonder extra vakken.

Ieder exemplaar is uniek: sommigen hebben ergens een ring waar op de boot het touw doorheen ging. De meeste zullen zwart zijn, maar andere bootkleuren komen ook voorbij. Maar het verhaal is het echte selling point. Kocht je tien jaar terug trots een Freitag van vrachtwagenzeil, deze tas is gemaakt van het materiaal waar mensen hun leven mee hebben gewaagd. 

Te zien tijdens Dutch Design Week

Nagler en Aaslund dragen hun steentje bij door te doen waar zij goed in zijn. Als studenten van de Rietveld Academie en het Hout & Meubileringscollege zijn ze in staat een tas te ontwerpen die makkelijk in elkaar te zetten is. Op Lesbos hebben ze samen met vluchtelingen een aantal tassen gemaakt. Het filmpje dat Al Jazeera daarvan maakte ging werd bijna 6,5 miljoen(!) keer bekeken. Je zal nog meer van ze zien. Op 18 oktober zal Didi Aaslund over de tas spreken op TEDxArnhem.

De Bag2Work is ook genomineerd voor de vernuftige New Materials Award, zodat de tas te zien is tijdens de Dutch Design Week van 22 tot 30 oktober. 

Miniatuurvoorbeeld