Tech

Update HP: weer printen met goedkope inktpatronen

29 september 2016 10:11 Aangepast: 27 april 2018 04:59

HP heeft zijn excuses aangeboden voor de software-update die ertoe leidde dat HP-printers inktpatronen van rivalen niet meer accepteerden.

HP kwam een twee weken geleden met een firmware-update. Die update had als gevolg dat sommige printers alleen nog maar met HP-inktpatronen werkten. De software werkte als volgt: De printer checkt of het inktpatroon een geldige chip heeft. Als de chip niet geldig is, doet de printer niets totdat je een HP-inktpatroon plaatst. HP zegt nu spijt te hebben. "De communicatie van onze zijde was niet optimaal", vertelt Jon Flaxman, chief operating officer bij HP.

Het bedrijf komt met een nieuwe update. De firmware-update zal over twee weken klaar zijn en moet ervoor zorgen dat de printers ook weer werken met inktpatronen die niet van HP zijn. "Hoewel slechts een klein aantal klanten werd getroffen, is elke klant met een slechte ervaring er één te veel", aldus Jon Flaxman van HP. De klachten waren onder meer afkomstig uit Nederland, waar 123inkt.nl meldde dat bezitters van een HP-printer vanaf 13 september opeens geen afdrukken meer konden maken.

De software-update van HP, die was bedoeld om concurrenten in de wielen te rijden op de lucratieve markt voor inkt-cartridges, leidde in de Verenigde Staten tot een petitie van de digitale-burgerrechtenorganisatie EFF. "HP zou zijn klanten moeten toestaan om zelf te bepalen welke inkt ze in hun printers gebruiken, net zoals een broodroosterfabrikant zich niet bemoeit met de keuze voor welk brood consumenten gebruiken", aldus Cory Doctorow namens EFF.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van