Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Draadloze VR-bril Oculus aangekondigd

06 oktober 2016 19:35 Aangepast: 27 april 2018 04:59

Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft een nieuwe Oculus VR-bril aangekondigd. Hij werkt zonder kabel naar een pc.

Facebooks dochterbedrijf Oculus werkt aan een standalone VR-bril. Dat kondigde Facebook-ceo Mark Zuckerberg donderdagavond aan tijdens een ontwikkelaarscongres in de VS. Het gaat nog om een prototype, aldus Zuckerberg. De standalone bril werkt niet met een smartphone, zoals Samsungs Gear VR of Googles Daydream View. De draadloze versie moet goedkoper worden dan de huidige Oculus Rift (bekijk onze Uitpakparty), die in Nederland ruim 700 euro kost.

De nieuwe VR-bril is bedoeld om overal mee naar toe te nemen. Het design lijkt op dat van de Oculus Rift. Zuckerberg heeft niets gezegd over wanneer de nieuwe VR-bril op de markt moet komen.

De bewegingsgevoelige Touch-controllers voor Oculus Rift kosten 199 dollar en zijn vanaf 6 december beschikbaar. Met de Touch kunnen gebruikers onder meer virtuele objecten vastpakken. Op 6 december verschijnt ook een speciale sensor voor Oculus Touch (79 dollar), waardoor het mogelijk wordt om tijdens het gebruik van de VR-bril door de kamer te bewegen. Oculus komt ook met oordoppen voor de Oculus Rift die zijn speciale ontwikkeld voor gebruik in VR. De earphones kosten 49 dollar en verschijnen eveneens in december.

Sociale interactie in VR

Ook werkt Oculus aan nieuwe vormen van sociale interactie en communicatie met meerdere personen binnen virtual reality. Zuckerberg liet daarvan een demo-versie zien. Gebruikers kunnen avatars van zichzelf maken en die kunnen gezichtsexpressies en handgebaren tonen. Zuckerberg toonde een demonstratie waarin hij met twee anderen verschillende virtuele ruimtes bezocht. Het wordt onder meer mogelijk om in virtual reality met mensen via Facebook Messenger te videobellen, en daar vervolgens met een virtuele selfiestick foto's van te maken. 

Oculus werkt ook aan een speciale webbrowser voor virtual reality. Een testversie voor ontwikkelaars verschijnt binnenkort. Gebruikers kunnen dan VR-ervaringen binnen webpagina's beleven.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore