Ga naar de inhoud
Tech

Amerikaanse drones krijgen eigen 4G-abonnement

De Amerikaanse provider Verizon gaat speciaal voor drones 4G-databundels aanbieden, zodat ze video kunnen streamen.

Voor 25 dollar kunnen Amerikaanse drone-piloten binnenkort 1GB aan data vanuit de lucht streamen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan biedt Verizon ook een drone-datapakket van 10GB voor 80 dollar, meldt The Wall Street Journal. Deze abonnementen lijken in de eerste instantie op zijn minst merkwaardig gezien de huidige Amerikaanse wetgeving. In de VS mogen drones zonder speciale toestemming namelijk niet hoger dan 45 meter. Ook moet de drone in het zicht van de piloot blijven. 

De moderne drones streamen video vrijwel allemaal via wifi. Streamen via 4G zou een kostbare aangelegenheid worden, omdat je snel door een databundel heen bent bij streamen van video. Steeds meer drones filmen in 4K, maar de live-videostreams zijn vaak beperkt tot lagere kwaliteit, veelal 720P. Ondanks de lagere resolutie zal je toch snel door de databundel heen zijn.

Toepassingen voor bedrijven

Verizon ziet dit abonnement meer als een experiment om data te verzamelen over het streamen via 4G voor toekomstige professionele toepassingen, zoals de inspectie van oliepijpleidingen en bosbranden, maar ook toekomstige pakketbezorging met behulp van drones. De data beperkt zich dan ook niet alleen tot video, maar ook de data van allerlei sensoren aan boord van de drones.

Verizon hoopt met de nieuwe dienst Airborne LTE Operations oftewel ALO, een bijdrage te kunnen leveren aan de discussie rondom drone-regelgeving in de VS omdat deze data inzicht zou geven over het gebruik van drones door bedrijven. Verizon wil echter ook drones inzetten als vliegende '4G-zendmasten' die tijdens noodtoestanden een tijdelijk netwerk in de lucht kan brengen. Nederlandse drone-piloten zouden overigens gewoon tablet-databundels kunnen gebruiken, maar ook dat is niet echt betaalbaar voor de gemiddelde consument.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl