Ga naar de inhoud
Tech

Dit zijn de duurzaamste ondernemers van Amsterdam

De DAM-prijs presenteert duurzame én leuke projecten en producten uit de hoofdstad.

Ook dit jaar kiest Amsterdam zijn meest duurzame ondernemer in de DAM-prijs, en dat levert bijzondere producten en projecten op. Neem Moyee Coffee. Moyee (spreek uit: moojie) maakt goeddoen gemakkelijk. De koffie krijg je met elektrische auto's thuisbezorgd volgens een abonnement. Zo zit je nooit meer zonder koffie. Dat noemen ze ontzorgen. Maar het is niet alleen goed voor onszelf. 

"Wij zijn een 'fair chain'-businessmodel met een impact op wereldniveau op een miljardenmarkt", aldus Guido van Staveren van Moyee. "Vanuit Amsterdam proberen we een nieuwe VOC te laten uitvaren; een impact VOC die de mondiale koffieketen opnieuw organiseert." Fair chain betekent dat Moyee zelf tussen de koper en producent uitstapt, vergelijk het met Van de bron waar je energie direct van de windmolenboer koopt. Tegelijkertijd brengt Moyee Coffee de verwerking van koffiebonen terug naar het land van herkomst. Het branden gebeurt nu in het Westen, waardoor Ethiopië het grootste deel van de toegevoegde waarde van de bonen misloopt. 

Andere kanshebbers zijn New Electric, dat auto’s en boten elektrische aandrijving geeft, Cartridge Depot, dat printers, cartridges, laptops en pc’s tot de laatste schroef hergebruikt, de beveiliger met e-cars Intersafe, de energieneutrale bouwer Paul de Ruiter architects en de Yoni-tampons zonder giftige stoffen. Stemmen kan hier tot 30 oktober. Op 31 oktober wordt de duurzaamste ondernemer bekendgemaakt.