Tech

3D-printer met klei: beste duurzame design

22 oktober 2016 23:39 Aangepast: 27 april 2018 04:28

Met een 3D-printer die klei zonder menging met water kan printen wint ontwerper Olivier van Herpt de designprijs New Material Award 2016.

Van Herpts 3D-printer print klei in dunne lagen en met fijne details. Door deze techniek zouden vervuilende plastics te vervangen zijn door een zeer duurzaam en hoogwaardig materiaal. Zijn uitvinding is 'open source': iedereen mag het gebruiken. 

Van Herpt slaat volgens de jury van de New Material Award 'een brug tussen de modernste technieken en een eeuwenoud ambacht'. Hij wint met zijn Functional 3D Printed Ceramics 15.000 euro, waarmee hij het kan project kan doorontwikkelen. 

Diana Scherer is gekozen tot New Material Fellow 2016 voor haar project dat plantenwortels omvormt tot een textielachtig materiaal. Alle 18 genomineerde ontwerpen zijn te zien tijdens Dutch Design Week in Eindhoven tot en met 30 oktober. De New Material Award wordt elke twee jaar uitgereikt aan ontwerpers en kunstenaars die duurzame materialen en innovatieve technieken gebruiken.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van