Tech

Amerikaanse politie overweegt drones met stroomstootwapens

24 oktober 2016 12:11 Aangepast: 27 april 2018 04:28

De Amerikaanse politie onderzoekt samen met fabrikant Taser International of drones met stroomstootwapens zijn uit te rusten.

Het scenario uit sciencefiction-film Robocop, waar een robot de wet handhaaft, komt wellicht een stap dichterbij. Alleen loopt de robotagent dan niet rond, hij vliegt in de lucht om met zijn stroomstootwapen in te grijpen. Fabrikant Taser is in gesprek met de Amerikaanse politie over toekomstige toepassingen van stroomstootwapens, schrijft The Wall Street Journal. Eentje daarvan is de mogelijkheid om een drone uit te rusten met een stroomstootwapen. 

Hoewel het nog geen concrete plannen zijn, is het wel een indicatie dat de Amerikaanse politie steeds meer bereid is om robots in te zetten. Dat bleek ook in juli in Dallas waar een gewapende verdachte werd gedood met een bom afgeleverd door een robot. Wellicht dat een drone uitgerust een stroomstootwapen een gevaarlijke verdachte zou kunnen uitschakelen zonder hem te doden. 

De wetgeving is er in sommige staten al klaar voor. In North Dakota mag de politie sinds vorig jaar boven de hele staat drones gewapend met tasers, traangas en zelfs rubberen kogels inzetten, zolang het wapen niet dodelijk is. 

Drones met wapens

Gewapende drones zijn niet nieuw. Als in 2012 bouwden hackers een ShockerDrone, een drone die een schok afgeeft bij contact. Twee jaar later verscheen de Chaotic Unmanned Personal Intercept Drone, die uitgerust is met een taser. Beide zijn echter meer kunstzinnige concepten dan concrete producten.

In India worden drone-wapens al wel ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven. Vorig jaar kreeg de Indiase politie in de stad Lucknow drones uitgerust met pepperspray ter beschikking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van