Ga naar de inhoud
Tech

Uber wil binnen 10 jaar dienst met vliegende auto's

Uber droomt van een Jetsons-achtig systeem met vliegende voertuigen die over de file heen kunnen vliegen.

Uber verwacht dat er over vijf jaar al elektrische vliegtuigjes zullen worden geproduceerd die verticaal kunnen opstijgen en landen, zo blijkt uit een 99 pagina's tellende white paper (pdf) die de taxidienst heeft uitgebracht. De betreffende toestellen zullen volgens Uber plaats bieden aan een piloot en verscheidene passagiers. De maximumsnelheid van de toestellen wordt zo'n 240 kilometer per uur.

Het grootste obstakel voor de doorbraak van de vliegende voertuigen wordt volgens Uber de bureaucratie. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zal volgens deskundigen niet staan te springen om dergelijke vliegtuigjes goed te keuren, schrijft Wired. Ook lokale overheden zullen toestemming moeten geven voor de vluchten. Gelet op Ubers trackrecord wordt dat vermoedelijk nog een flinke uitdaging.

De komst van vliegende auto's is in het verleden al vaak voorspeld. Zo was de legendarische autofabrikant Henry Ford er in 1940 al van overtuigd dat het niet lang meer zou duren voor er een hybride auto-vliegtuig zou komen. 

Lees ook in Bright Ideas:

Vliegende auto's: ze komen eraan (oktober 2016)