Tech

Onhoorbaar geluid nieuw wapen voor hackers

31 oktober 2016 11:42 Aangepast: 27 april 2018 03:57

Met ultrasoon geluid is het mogelijk om apparaten te hacken. Beveiligingsexperts waarschuwen voor apps die deze techniek gebruiken.

Hackers hebben er een nieuw wapen bij: geluid. Tijdens de Black Hat-beveiligingsconferentie in Londen zullen Britse beveiligingsexperts deze week uitleggen hoe marketingsoftware gebruikt kan worden om met ultrasoon geluid apparaten hacken. Ultrasoon geluid hoor je niet en wordt nu nog op relatief kleine schaal voor marketingdoeleinden gebruikt tijdens het shoppen.

Winkeliers kunnen zo producten promoten op je smartphone als je langs de schappen loopt. Shopkick is een van de apps die gebruik maakt van deze technologie. Als de app een ultrasoon baken via de microfoon van een smartphone hoort, dan krijg je als beloning bijvoorbeeld een kortingsbon.

In maart dit jaar tikte de US Federal Trade Commission al twaalf app-ontwikkelaars op de vingers. Hun apps zouden zelfs op de achtergrond constant aan het luisteren zijn. De apps kunnen op die manier allerlei informatie vergaren zonder dat de gebruiker het weet. De onderzoekers willen op de gevaren van deze technologie wijzen. Apps die gebruik maken van deze technologie hebben volledig toegang nodig tot de microfoon in je smartphone. Dat betekent dat de app ook gewoon mee kan luisteren met al je conversaties zonder dat je het weet. 

Makkelijk na te bootsen

Het onderzoeksteam ontdekte dat deze ultrasoon bakens heel makkelijk na te bootsen zijn. Ze kwamen er achter dat er mensen waren die probeerden om de winkelapps te foppen door heel simpel het geluid op te nemen van een ultrasoon baken in de winkel. Vervolgens speelden deze mensen het geluid weer af en probeerde zo extra beloningen van de app te krijgen.

Hoewel het nu nog op kleine schaal toegepast wordt, is het gevaar wel van ultrasoon data-communicatie wel degelijk realistisch. Naarmate we steeds meer gadgets in ons huis krijgen, raakt het wifi-netwerk mogelijk overbelast. Een alternatief is om apparaten onderling met elkaar te laten communiceren via ultrasoon geluid. 

Google gebruikt bijvoorbeeld ultrasoon geluid om je smartphone te pairen met de Chromecast-dongle in tv's. Het grootste gevaar is volgens de onderzoekers dat er in tegenstelling tot andere technologieën zoals Bluetooth of wifi geen standaarden zijn voor veilig communiceren via ultrasoon geluid. Dat moet volgens hen zo snel mogelijk veranderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore