Tech

Waarom ouders makers moeten worden

05 november 2016 09:30 Aangepast: 27 april 2018 03:57

Astrid Poot vindt dat ouders het goede voorbeeld moeten geven en kinderen het maken moeten bijbrengen. "Je hebt als ouder echt veel invloed."

Astrid Poot maakt zich druk over het toenemend aantal schermuren en het hard afnemend aantal uren zagen en boren. "Zelfs veel speelgoed dat is gericht op ontdekken is helemaal uit-bedacht. Mijn junioren en ik kochten onlangs een grote scheikunde set (zo eentje die ik als kind nooit mocht) en verheugden ons. Helaas waarschuwde het uitgebreide, stapsgewijze instructieboekje luid en duidelijk: ‘Voer nooit proeven uit die je zelf hebt verzonnen.’ We bleken weer geen onderzoekers of wetenschappers: we bleken gewoon gebruikers."

Daar heeft ze schoon genoeg van, schrijft ze in een artikel in Bright Ideas. Ze geeft daarin 5 redenen waarom ouders makers moeten worden. "Door het zelf te doen en het onze kinderen te leren." En ze presenteert een poster met 50 tools die je kinderen voor hun twaalfde jaar moeten leren kennen. "Subjectief, overlegd met maar een paar families en met ook rare en gevaarlijke tools ertussen. Maar wel gaaf! Regel de poster, koop een stuk gereedschap en geef cadeau met Sinterklaas." Astrid Poot is dit weekend ook spreker tijdens ons uitverkochte techfest Bright Day, waar ook een kids corner is waar kinderen en ouders zelf met techniek aan de slag kunnen.

Lees het hele artikel gratis in Bright Ideas

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine. Een jaar lang toegang kost slechts 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen.

Verder in editie 65 van Bright Ideas:

Elektrische duikboot: als Tesla onder water

Hij bouwde een boot van karton en een auto van keramiek en realiseerde met beide een droom. Nu houdt hij zich bezig met zijn ultieme jongensdroom: het bouwen van kleine open elektrische duikboten. Ontwerper Filip Jonker maakt vaak het onmogelijke mogelijk.

De charme van stop-motion

Twee grootheden uit de animatie-industrie deden ons land aan. Phil Tippett en Nelson Lowry spraken over hun werk (denk aan Star Wars, Jurassic Park en Fantastic Mr. Fox) en maakten tijd voor Bright.

Project KOVR: designjas blokkeert alle signalen

Kunstenaars Marcha Schagen en Leon Baauw hebben de opvallende en bijzondere jas KOVR ontwikkeld, die geen mobiele straling doorlaat. Zo ben je offline als je dat wilt. Maar waarom eigenlijk?

Toekomst zonne-energie steeds zonniger

Wetenschappers werken koortsachtig aan manieren om zonne-energie goedkoper te maken. Met succes: die kosten dalen snel. Goed nieuws, want elk uur ontvangt onze planeet meer zonne-energie dan de gehele wereldbevolking in een jaar opmaakt.

Video Vault: Sidekick en Save As

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van