Tech

100.000 gebruikers voor gratis Nederlandse Dropbox-rivaal Stack

07 november 2016 12:11 Aangepast: 27 april 2018 03:57

De Nederlandse gratis clouddienst Stack heeft 100.000 gebruikers. Stack biedt 1TB gratis opslag, op Nederlandse servers.

De 100.000 gebruikers is volgens initiatiefnemer TransIP, een Leidse hostingpartij, een 'belangrijke mijlpaal'. De dienst werd in oktober van vorig jaar geïntroduceerd. Stack concurreert met andere clouddiensten als Dropbox, Google Drive en Box, maar biedt met 1TB veel meer opslagruimte dan de gratis varianten van de concurrentie. "Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar inmiddels gebruiken al 100.000 Nederlanders onze dienst", zegt TransIP-ceo Jeroen Hüpscher. "Gratis bestaat niet? Nou, bij ons wel."

In plaats van dure marketingcampagnes probeert TransIP met Stack zijn naamsbekendheid in Nederland te vergroten. "We halen de kosten er nog niet uit, maar het creëert wel een enorme goodwill", zegt Hüpscher. "Een deel van de Stack-gebruikers wordt uiteindelijk ook klant bij ons."

Apps

Stack werkt op Windows, OS X en Linux en is als app beschikbaar voor Android en iOS. De bestanden worden tussen al je apparaten gesynchroniseerd en gebruikers kunnen ook mappen en bestanden met anderen delen. ​Stack is gebaseerd op OwnCloud, een populaire opensource clouddienst, maar er wordt hard gewerkt om een compleet eigen dienst te ontwikkelen. "De servers worden op dit moment voorzien van onze eigen cloudsoftware", zegt Hüpscher. Later worden ook de apps aangepast. Op die manier wil TransIP sneller nieuwe features implementeren en alles in eigen beheer krijgen.

Bestanden streamen

Eén van de meest gevraagde functies is de mogelijkheid om bestanden te streamen, bijvoorbeeld naar je telefoon maar ook naar de Chromecast. Daar wordt hard aan gewerkt, bevestigt Hüpscher. Ook staan ftp-ondersteuning, direct bestanden delen tussen Stack-gebruikers en verschillende rechten voor gebruikers binnen Stack hoog op de lijst met toekomstige features.

Lees ook ons interview met TransIP uit januari 2016:

Stack: Dropbox-rivaal uit Leiden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van