Tech

Internetbedrijven roepen Trump op encryptie te beschermen

15 november 2016 13:58 Aangepast: 27 april 2018 03:57

Grote Amerikaanse internetbedrijven hebben aanstaande president Donald Trump gevraagd encryptie te beschermen.

De bedrijven doen dat via een brief namens de Internet Association, waar onder meer Google, Twitter, Uber en Facebook deel van uitmaken. De bedrijven roepen Trump op om als hij straks president van de VS is sterke encryptie van sites en apps te respecteren. “Sterke encryptie is kritiek voor onze nationale en individuele veiligheid”, schrijft de Internet Association. “Steun voor sterke encryptie maakt Amerika veiliger.”

Tijdens zijn campagne heeft Trump meermaals gezegd niet blij te zijn met de sterke encryptie die internetbedrijven toepassen. Zo sprak de Amerikaanse president-elect zich uit tegen Apple, dat niet wilde meewerken met de FBI door de encryptie van iOS kwetsbaar te maken. Trump riep toen op Apple te boycotten totdat het zou meewerken.

Achterdeurtjes

Als Trump vanaf eind januari president van de VS is, kan hij de wet van het land aanpassen en bedrijven dwingen achterdeurtjes voor de overheid in te bouwen. Dat zou via de anti-terreurwet zelfs kunnen zonder dat die bedrijven dat openbaar mogen vermelden. Ook buiten de VS zouden gebruikers van Amerikaanse diensten en producten daardoor kwetsbaarder zijn. Trump moet zijn plannen rond onder meer internetsurveillance nog officieel aankondigen, maar tegen The New York Times zei hij eerder al dat de VS 'achterloopt op cyber-gebied'. Dat wil Trump veranderen en verwacht wordt is dat daarbij de mogendheden van inlichtingendiensten als de NSA en CIA boven de privacy van burgers wordt geplaatst.

De Internet Association roept Trump ook op om de immigratiewet te versoepelen als het gaat om de aanvoer van hoogopgeleide immigranten. Internetbedrijven trekken medewerkers van over de hele wereld aan, maar Trump heeft tijdens zijn campagne juist gezegd dat hij werkgelegenheid voor Amerikanen op de eerste plaats stelt. Ook roept de organisatie op om de winstbelasting te verlagen, iets wat Trump al wel van plan is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van