Tech

'Vier keer meer kans op ongeluk bij handsfree bellen'

21 november 2016 11:45 Aangepast: 27 april 2018 03:26

Mensen die handsfree bellen achter het stuur hebben vier keer meer kans op een ongeluk dan mensen die niet bellen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het onderzoek werd uitgevoerd met 'slimme brillen'. Iemand die handsfree aan het bellen is, heeft volgens het onderzoek 44 procent minder aandacht voor verkeersborden en 28 procent minder aandacht voor andere weggebruikers. Ook keken bellende mensen minder vaak en minder lang in hun linker spiegel en reden ze vaker op de middelste rijstrook. 

"De resultaten zijn duidelijk: er is een effect op de aandacht, dat werd statistisch bewezen", zegt Benoit Godard, woordvoerder van het BIVV. "Drie mensen die meededen aan het onderzoek misten zelfs hun afslag op de snelweg en één kreeg een bekeuring voor te snel rijden." Het Belgische instituut is niet het eerste bureau dat concludeert dat handsfree bellen niet veilig is. Onderzoekers uit het Engelse Sussex vonden al dat handsfree bellen tijdens het rijden net zo gevaarlijk is als met een telefoon aan je oor. 

Telefoons tijdens rijden in de ban

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou het liefst zien dat mobieltjes helemaal uit de auto verdwijnen. "Blijf gewoon van je telefoon af tijdens het rijden." Nederlandse verzekeraars willen ook vaker de telefoons van bestuurders kunnen onderzoeken na ongelukken. Dit om te checken of ze aan tijdens het rijden met hun smartphone bezig waren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van