Tech

Nieuwe wetgeving voor e-bikes blijkt onhaalbaar

21 november 2016 13:02 Aangepast: 27 april 2018 03:26

Mensen met een snelle e-bike moeten per 2017 een speciale helm dragen, maar die is pas in februari leverbaar.

Snelle e-bikes, die een snelheid tot 45 kilometer per uur halen, worden volgend jaar door de wet gezien als bromfietsen. De fietsen moeten daarom een geel kentekenplaatje krijgen en ze moeten binnen de bebouwde kom op de rijbaan gaan rijden. Daarnaast moeten deze fietsers een speciale helm op.

Het probleem is alleen dat die helmen niet op tijd leverbaar zijn, schrijft de NOS. De eerste exemplaren komen pas half februari op de markt, omdat de specificaties pas in augustus bekendgemaakt werden, wat te laat was voor fabrikanten om ze voor het nieuwe jaar klaar te hebben.

Speed pedelec

Mensen die al zo’n 'speed pedelec'-fiets hebben, krijgen tot 1 juli de tijd om hun kentekenplaatje te verwisselen. Pas met een geel kentekenplaatje wordt de speciale helm verplicht. Maar mensen die in januari zo’n fiets willen kopen, hebben een probleem. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raadt een bromfietshelm aan, maar de fietsbranche noemt dat geen optie omdat die helmen zwaar en zweterig zijn. Als je een beetje doortrapt is dat al snel vervelend.

Naast de helmenkwestie is ook niet iedereen voorstander van fietsen op de weg, omdat mensen zich daar niet veilig zouden voelen. Aan de andere kant gaan de speed pedelecs juist te hard om de veiligheid op fietspaden te kunnen waarborgen.

Lees ook ons commentaar: Is de fietshelm voor de speed pedelec nodig?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van