Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Robot die bacteriën doodt moet levens redden

23 november 2016 06:03 Aangepast: 27 april 2018 03:26

Een robot die bacteriën onschadelijk kan maken, zonder antibiotica te gebruiken. Daar werkt de Nederlandse Troika Foundation aan.

Ieder jaar sterven er 700.000 mensen per jaar aan bacteriën die niet meer gevoelig zijn voor antibiotica, waarvan 6.000 per jaar in Nederland. "De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat, als we niets aan de antibioticaresistentie doen, er in 2050 meer mensen overlijden aan eenvoudige infecties dan aan kanker", zegt Jan Rolloos van de Troika Foundation.

"Wij spelen op dat noodbericht in. De robot die wij ontwikkelen kan met drie verschillende apparaten, die al bestaan, bacteriën signaleren en uitschakelen. Dat doet hij door te kijken naar het DNA van de bacterie. Dat DNA koppelt de robot vervolgens aan de natuurlijke vijand van de bacterie: een bacteriofaag."

Nog 5 jaar nodig

Rolloos en zijn team hopen dat de robot over vijf jaar klaar is. "Dat is de ontwikkeltijd. Op dit moment zijn we geld aan het verzamelen en funding aan het regelen voor een proof of concept. We zitten nu dus nog helemaal aan het begin van het traject. Maar als de robot af is, kunnen we hem gaan verkopen aan ziekenhuizen en aan bedrijven in de voedselindustrie. We denken dat hij tussen de anderhalf en twee ton gaat kosten. Die kosten zijn begrijpelijk en vallen in het niet bij de gevolgen van antibioticaresistentie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore