Tech

Uber moet 650.000 euro boete betalen in Nederland

30 november 2016 14:49 Aangepast: 27 april 2018 03:26

Uber moet in Nederland 650.000 euro betalen omdat het taxichauffeurs laat rijden met een gehuurde vergunning. Dat is illegaal.

Dat stelt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) vandaag, die ook de boete oplegt. De 650.000 euro maakt deel uit van de eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro euro. Daarvan is 350.000 euro al door Uber betaald wegens het aanbieden van illegaal taxivervoer met Uberpop, de overige 650.000 wordt nu geïnd.

Uber wordt deze keer beboet om het gebruiken van een zogeheten pachtconstructie. Met zo'n constructie kunnen chauffeurs zonder vergunning toch rijden, omdat ze bij een bedrijf de vergunning huren. Dat is volgens de inspectie illegaal. De boete stuit Uber tegen de borst. Het bedrijf zegt dat de pachtconstructie algemeen geaccepteerd is omdat het 'al jaren breed wordt toegepast in de Nederlandse taxibranche'. "We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT", aldus een woordvoerder van Uber, die niet direct kon zeggen hoeveel chauffeurs via deze constructie voor Uber rijden.

Ook andere bedrijven aanpakken

De ILT laat desgevraagd weten dat het naast Uber ook andere bedrijven en organisaties aan gaat pakken die deze illegale constructie hanteren. Uber wordt als één van de eerste partijen beboet omdat het 'zo'n groot platform' is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van