Ga naar de inhoud
Tech

Zonder ski-ervaring binnen no-time de piste af met Snooc

Zelfs als je nog nooit op de lange latten hebt gestaan kun je binnen 5 minuten veilig met een Snooc de berg afdalen.

Het lijkt een beetje op sleetje rijden, of rodelen zoals men het in de Alpen noemt. De nieuwste skigadget heet Snooc. Grootse voordeel is dat je zelfs als je nog nooit op de lange latten hebt gestaan, binnen 5 minuten veilig met een Snooc de berg afdaalt. 

Snooc is een opgestapelde set ski's met een zitje en een stuurknuppel tussen je benen. Die stuurknuppel blijkt meer een houvast, het werkelijke sturen doe je door je schouders en dus je gewicht opzij te verplaatsen. Remmen doe je net als op de slee met je voeten. 

Waarom twee opgestapelde ski's? Omdat Snooc uit elkaar kan tot een set losse ski's kun je er net als met tourski's zelf een berg mee op klimmen. De latten hebben afneembare ruwe glijvlakken (vellen) zodat je niet achteruit glijdt en bindingen die de hiel los laten van de lat zodat je kunt lopen. Bij een normale alpineski zit juist je hele voet aan de ski vastgesnoerd en moet een skilift je boven brengen. De Snooc brengt je dus juist op plekken waar geen andere mensen zijn, met als grootste beloning losse diepe sneeuw in plaats van een geprepareerde piste. Daar hoef je niet perse bergwandelaar voor te zijn, een kwartiertje naar boven zweten op een helling boven het dorp levert je al flink wat plezier op.

Eeuw oud Frans transportmiddel

Snooc is bedacht door de Fransman Cyril Colmet Daâge. Hij herontdekte een apparaat dat in de Haute-Savoie 100 jaar geleden als transportmiddel werd gebruikt genaamd Paret

Het ziet eruit als een hoop lol. Dat je die samen met vrienden van allerlei skiniveau kunt beleven is een groot voordeel. De enige kanttekening die ik kan plaatsen is dat het wel een blessuregevoelig kan zijn. Alle keren dat ik ging rodelen met een groep was er wel ergens iemand gekneusd geraakt. Snooc is te koop voor 589 euro. 

Miniatuurvoorbeeld

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl