Tech

Nieuw ruimtevliegtuig van Virgin Galactic maakt eerste zweefvlucht

05 december 2016 09:33 Aangepast: 27 april 2018 03:26
Beeld © Virgin Galactic

Virgin Galactics nieuwe ruimtevliegtuig heeft zijn eerste vlucht veilig gemaakt. Een belangrijke stap na de dodelijke crash een paar jaar terug.

De VSS Unity, ook bekend als de nieuwe SpaceShip Two van Virgin Galactic, maakte zijn eerste zweefvlucht. Het vliegtuig werd vanuit het dekvliegtuig WhiteKnightTwo boven de Mojavewoestijn gedropt. Hij vloog tien minuten zelf voordat hij landde op het Mojave Air and Space Port, een vliegveld en ruimtehaven in de Amerikaanse plaats Mojave. Met de vlucht werd data verzameld over het functioneren van het vliegtuig.

De komende tijd voert Virgin Galactic meer zweeftests uit met de VSS Unity. Pas als die allemaal succesvol zijn, komen er testvluchten met raketaandrijving. Dit data moeten nog geprikt worden. Volgens Virgin Galactic ging deze test in elk geval 'uitstekend'. Hieronder zie je in de video hoe de vlucht ging.

SpaceShipTwo

Ruim twee jaar geleden crashte de eerste SpaceShipTwo nadat een fout optrad in de lucht. Een piloot kwam om het leven, de co-piloot raakte gewond. Het nieuwe vliegtuig werd eerder dit jaar onthuld en kreeg in augustus toestemming van de Amerikaanse luchtautoriteit om testvluchten te doen. Virgin-baas Richard Branson zei dat hij 'de komende maanden veel van deze vluchten' mocht zien. 

Uiteindelijk wil Virgin Galactic met zijn vliegtuig commerciële ruimtevluchten aanbieden. Mensen kunnen dan een reis boeken (dat kost bij het bedrijf zo'n 200.000 dollar per ticket) om naar 105 kilometer hoogte te vliegen. Daar zijn passagiers zes minuten bijna gewichtloos, mogen ze rondzweven en van de ronding van de aarde genieten. Daarna keert het vliegtuig terug naar de aarde.

Lees ook in Bright Ideas: Vertraging voor ruimtetoerisme

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van