Tech

AI leert nu als mens met computers te werken

06 december 2016 09:39 Aangepast: 27 april 2018 03:26

Universe is een softwareplatform van OpenAI waarmee algoritmes computers leren gebruiken zoals mensen doen: met muis en toetsenbord.

Universe is een nieuwe tool van OpenAI. Dat is een non-profitorganisatie die door Sam Altman en Elon Musk is opgericht met als doel om onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI) openbaar te maken en zo te verbeteren. Universe leert met AI om een computer te bedienen op de menselijke manier: door een scherm te interpreteren en een toetsenbord en muis te gebruiken. Weliswaar virtueel.

De kunstmatige intelligentie leert van zijn fouten en wordt op die manier steeds beter in het gebruiken van de computer. In theorie kunnen onderzoekers hiermee een algoritme leren om menselijke taken op de pc uit te voeren. Denk aan browsen op het internet, maar ook aan het spelen van videogames. Door de AI met menselijk gebruik te vergelijken, is daarbij te zien hoe goed of slecht een algoritme in de buurt komt van de mens.

"Het belangrijkste wat we in onze AI-systemen zouden willen zien, is dat ze bepaalde algemene problemen kunnen oplossen", zegt onderzoeker Ilya Sutskever van OpenAI tegen Quartz. "Je zet het in een nieuwe omgeving en de AI weet zelf wat er gebeurt, wat hij moet doen en dat vervolgens uitvoert." Uiteindelijk zou de AI in de ene app iets kunnen leren om het in een andere app toe te passen.

DeepMind

Tijdens het Disrupt London-event van TechCrunch sprak DeepMind-ceo Mustafa Suleyman over kunstmatige intelligentie. Zijn bedrijf, dat nu onderdeel is van Google, wil met AI complexe problemen oplossen om de wereld beter te maken. Volgens Suleyman duurt het waarschijnlijk nog decennia voordat kunstmatige intelligentie écht op hoog niveau is. Tot die tijd wordt AI ingezet op heel specifieke taken en problemen.

Meer over AI:

'Angst voor AI is overdreven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore